Налаштування
Шрифт:
Колір:
Фото:

Доступність та зрозумілість послуг з психосоціальної підтримки для кожного

Доступність та зрозумілість послуг з психосоціальної підтримки для кожного

Як втілювати цю концепцію в громадах, великих та малих, навчали під час семінару «Всеукраїнська програма ментального здоров'я: регіональна координація».

У заході взяла участь заступниця начальника ХОВА Віта Ковальська.

Захід організовано Координаційним центром з психічного здоров’я Кабінету Міністрів спільно з ВООЗ в Україні у межах ініціативи першої леді Олени Зеленської з впровадження Всеукраїнської програми ментального здоров’я “Ти як?”.

Навчання пройшли заступники керівників обласних військових адміністрацій та майбутні регіональні координатори Всеукраїнської програми ментального здоров’я. 

Головне завдання семінару – навчитися наближати одне до одного надавача та отримувача психосоціальних послуг. Провідниками та комунікаторами на цьому шляху мають стати саме сучасні державні менеджери обласного рівня.

«Це те, що не одразу видно та відчутно. Психологічне здоров’я людей наразі надважливе. Завдяки ініціативі першої леді наразі вдалося привернути велику увагу соціуму, влади, громадськості, бізнесу до питання збереження ментального здоров’я нації. Адже саме нам, українцям, які переживають всі жахи війни, зараз і потім відновлювати нашу країну. Що зможе відновити людина, яка сама не відновлена? Тому послуги з психосоціальної підтримки мають бути максимально доступні, зрозумілі та надані всім, хто цього потребує. Це має стратегічне державне значення», – наголосила керівниця Координаційного центру Оксана Збітнєва.

Тренінг був складений з кількох інтенсивів, що мають на меті опанування практичними навичками втілення програми. 

«У кожному регіоні й навіть районі області є свої особливості, але послуга має бути надана вчасно та в повному обсязі кожному. На цьому наголошує перша леді Олена Зеленська, відповідне завдання маємо і від начальника Харківської ОВА Олега Синєгубова. Тож, продовжуємо працювати над тим, щоб жителі всіх населених пунктів, кожної громади області в разі необхідності могли отримати якісні психосоціальні послуги», - зазначила Віта Ковальська.

Важлива сесія семінару – навчання методології визначення повного маршруту проходження послуги: від того, як потенційний отримувач може дізнатися про неї до отримання допомоги та вивчення рівня її ефективності. 

Супровід розробки та впровадження Всеукраїнської програми ментального здоров’я «Ти як?» за ініціативою Олени Зеленської забезпечує Координаційний центр з психічного здоров'я при Кабінеті міністрів України за експертного партнерства та підтримки ВООЗ. Майданчиком для ухвалення рішень є Міжвідомча координаційна рада КМУ.