Налаштування
Шрифт:
Колір:
Фото:

На Харківщині до обласної програми соціального захисту включили підтримку ВПО

На Харківщині до обласної програми соціального захисту включили підтримку ВПО

Відповідне рішення ухвалили 12 травня під час сесії Харківської обласної ради.

Як зазначила в.о. директора Департаменту соціального захисту населення Харківської ОВА Тетяна Печура, включення до комплексної Програми соціального захисту населення Харківської області на 2021 – 2025 роки окремого розділу «Підтримка внутрішньо переміщених осіб» дозволить запровадити комплексний механізм реагування на виклики, які виникають під час внутрішнього переміщення людей від моменту евакуації, впродовж їх адаптації в громаді й до повернення додому.

«Це дуже важливе рішення, адже у зв’язку з повномасштабним вторгненням російської федерації на територію України у Харківській області майже в чотири рази зросла кількість внутрішньо переміщених осіб. Станом на 10 травня в регіоні зареєстровано понад 487 тисяч внутрішньо переміщених осіб, з них 419 тисяч – стали на облік після 24 лютого 2022 року. Це майже 400 тисяч сімей ВПО, з яких 268 – багатодітні. 127 тисяч переселенців – пенсіонери, 21 тисяча –  люди з інвалідністю, майже 88 тисяч – діти», - повідомила Тетяна Печура.

Зокрема, йдеться про сприяння зайнятості ВПО, доступну психологічну допомогу і реабілітацію, створення умов для безпечного переміщення із населених пунктів у районі проведення воєнних (бойових) дій, задоволення гуманітарних потреб, надання послуг з тимчасового проживання вразливим категоріям ВПО тощо.

«Реалізація цих заходів з підтримки внутрішньо переміщених осіб здійснюватиметься у межах існуючих бюджетних програм, в тому числі із залученням донорської допомоги, без додаткового навантаження на обласний бюджет», – зазначила Тетяна Печура.

Теги