Налаштування
Шрифт:
Колір:
Фото:

У Харківській ОВА з представниками ЮНІСЕФ в Україні обговорили питання захисту прав дітей в умовах війни

У Харківській ОВА з представниками ЮНІСЕФ в Україні обговорили питання захисту прав дітей в умовах війни

Заступниця начальника ХОВА Віта Ковальська обговорила з командою ЮНІСЕФ в Україні та заступницею Керівника Секретаріату Уповноваженого Верховної Ради України з прав людини Яною Любимовою співпрацю щодо забезпечення захисту прав дітей, які постраждали від війни.

Зокрема, порушили питання щодо необхідності охоплення сімейними формами виховання якомога більше дітей-сиріт.

«Ми розділяємо думку щодо сімейних форм виховання і робимо все можливо, щоб це було саме так. Зараз розробляємо на обласному рівні програму щодо підтримки сімейних форм виховання», – розповіла Віта Ковальська.

Команда ЮНІСЕФ в Україні запропонувала підтримку ХОВА у сфері захисту прав і найкращих інтересів дітей.

«Харків зараз є прифронтовим містом і тут потрібно розгортати передову модель деінституціалізації», – прокоментувала заступниця Керівника Секретаріату Уповноваженого Верховної Ради України з прав людини Яна Любимова і презентувала бріф Уповноваженого про порушення прав дитини в Україні.

За період повномасштабного вторгнення на Харківщині було створено 9 дитячих будинків сімейного типу.

«У центрі уваги перебуває родина. Навіть якщо дитина не може жити в біологічній сім’ї, то необхідно створити для неї умови в альтернативних формах сімейного виховання», – сказала керівниця Департаменту захисту дітей Представництва UNICEF Джин Чой.

Також під час зустрічі обговорили майбутнє відкриття за сприяння ЮНІСЕФ в Україні центру психологічної підтримки для дітей. Нагадаємо, цей проєкт планують запустити у Харкові найближчим часом.

«Якщо буде потреба, то ми можемо залучати до цього проєкту психологів та інших необхідних фахівців на місцях. Звичайно, і зараз волонтери проводять подібні заходи з дітьми у форматі психологічної підтримки. Проте наявність такого центру сприятиме охопленню більшої кількості дітей та допоможе їм пройти психологічну реабілітацію», – зауважили Віта Ковальська.