Налаштування
Шрифт:
Колір:
Фото:

Олег Синєгубов взяв участь у засіданні Міжфракційного депутатського об'єднання «ВПО України»

Олег Синєгубов взяв участь у засіданні Міжфракційного депутатського об'єднання «ВПО України»

На робочій зустрічі за участі народних депутатів начальник ХОВА Олег Синєгубов розповів про роботу обласної та місцевої влади щодо забезпечення житлом, матеріальною та гуманітарною допомогою ВПО Харківщини.

«На території Харківської області проживає близько 470 тисяч внутрішньо переміщених осіб, з них 390 тисяч – ті, які отримали статус ВПО після повномасштабного російського вторгнення. Це люди, які виїхали з Ізюму, Куп'янська, Вовчанська, території Луганщини та Донеччини. Нині частина цих громадян проживає у Харкові, а частина – у громадах області», – розповів Олег Синегубов.

Він наголосив, що Харківська обласна військова адміністрація робить усе для забезпечення вимушених переселенців гідними умовами проживання та надає всебічну і системну гуманітарну допомогу як дітям, так і дорослим.

Олег Синєгубов також подякував міжнародним партнерам, які допомагають забезпечити всім необхідним внутрішньо переміщених осіб у Харківській області.

Як розповіла заступниця начальника ХОВА Віта Ковальська, від початку 2023 року допомогу на проживання нарахували 280 тисячам сімей на суму 2,5 мільярда гривень. 

«Також в області діє програма, за умовами якої громадяни, які опинилися у скруті, в тому числі ВПО, отримують матеріальну допомогу на лікування тощо. З початку цього року відповідну грошову підтримку надали майже 660 громадянам на суму 10,2 мільйона гривень», – розповіла Віта Ковальська. 

Вона зазначила, що завдяки ефективній взаємодії Харківської ОВА з міжнародними партнерами постійно збільшується кількість гуманітарних та благодійних програм, направлених на підтримку ВПО та громадян, які найбільше постраждали від агресії рф.  

Крім цього, учасники наради обговорили питання психологічної допомоги постраждалим від війни дітям і дорослим, забезпечення освітою, медичною допомогою. 

«У Харківської області, напевно, найбільший досвід. У вас є не тільки внутрішньо переміщені особи з інших областей – Донецької, Луганської, а ще і люди, які вимушено переселилися всередині області. Ваші позитивні напрацювання можна узагальнити та розповсюдити», - відзначив народний депутат України Владлен Неклюдов.

Співголова Міжфракційного депутатського об'єднання «ВПО України» Максим Ткаченко подякував Харківській ОВА за постійну співпрацю та зауважив, що аналогічні засідання відбудуться і в інших регіонах України. 

«Ми починаємо тур як Міжфракційне депутатське об'єднання депутатів Верховної Ради України під назвою «ВПО України». Харків – перше місто, куди ми приїхали з повноцінним виїзним засіданням, - зазначив Максим Ткаченко. - Ми вдячні всім ВПО за терпіння і за все те, що вони проходять.Також хочу подякувати всім, кому не байдужа доля ВПО».