Налаштування
Шрифт:
Колір:
Фото:

Харківщину відвідали міністри оборони України та Литви

Харківщину відвідали міністри оборони України та Литви

Під час робочої поїздки в Харківську область 4 квітня Міністр оборони України Олексій Резніков та Міністр оборони Литви Арвідас Анушаускас спільно з начальником ХОВА Олегом Синєгубовим провели нараду щодо обороноздатності та безпеки регіону.

Олексій Резніков наголосив, що Арвідас Анушаускас був найпершим міністром оборони з дружніх країн, який торік у березні, вже під час повномасштабного вторгнення рф, приїхав до України. Нині це вже четвертий візит міністра до нашої держави.

«Міністр оборони Литви продемонстрував і всім іншим нашим колегам, що в Україну треба приїжджати і висловлювати тут свою підтримку. До того ж Литва першою передала в Україну партію «Стінгерів» у 2022 році, за що дуже вдячні. Також пан Арвідас – це і перший міністр оборони, який приїхав у Харків під час цього складного періоду. Сподіваюся, що це буде ще один символ. А вже наступні візити міністрів оборони країн клубу «Рамштайн», я думаю, ми будемо спостерігати саме в Харкові», – зауважив Олексій Резніков.

Як зазначив Міністр оборони Литовської Республіки Арвідас Анушаускас, військова допомога Україні повинна надходити на постійній основі, поки це буде необхідно.

«Процес надання допомоги триває. Передали багато амуніції, патронів, вантажівок та іншого. Окрім цього, за пришвидшеними програмами проходять навчання для військовослужбовців. Так, наприклад, готували командирів рот. Ми будемо на постійній основі підтримувати Україну всім, чим можемо», – сказав Арвідас Анушаускас.

Під час наради Олег Синєгубов розповів, як Харківщина боролася з викликами війни в перші дні та як нині розв’язують проблемні питання на деокупованих територіях.

Найбільш важливі аспекти наразі – це гуманітарне розмінування, відновлення роботи промисловості, відбудова приватних та багатоповерхових будинків, а також повернення дітей з рф, яких примусово вивезли з тимчасово окупованих територій.

«За понад рік повномасштабного вторгнення ми отримали величезний досвід в евакуації, адже лише на початку війни впродовж тижня вивезли приблизно 700 тисяч людей. Окрім цього, нам необхідно було напрацювати логістику гуманітарних перевезень, адже більшість продовольчих магазинів на той час вже не працювала. Було ще багато викликів, з якими нам довелося зіткнутися, зокрема, відновлення об’єктів критичної інфраструктури», – додав Олег Синєгубов.

Він також зазначив, що нині в Харківській області налічується понад 476 тисяч внутрішньо переміщених осіб. Понад 84 тисячі переселенців – це діти.