Налаштування
Шрифт:
Колір:
Фото:

Начальник Харківської ОВА у межах робочої поїздки відвідав деокупований Вовчанськ

Начальник Харківської ОВА у межах робочої поїздки відвідав деокупований Вовчанськ

Олег Синєгубов оглянув центральну лікарню, місцевий гуманітарний штаб, а також зустрівся із представниками місцевої влади, військовими і правоохоронцями.

Попри постійні російські обстріли, життя у громаді поступово відновлюється. 

«Зараз у Вовчанську мешкає до 4 тисяч осіб, у громаді – близько 12 тисяч. Тут непросто. Раніше місто отримувало газ для опалення з території рф, наразі він відключений. Тепер населені пункти опалюються електрикою. Ми зробили все можливе, аби посилити відповідні мережі. Продовжуємо працювати та крок за кроком розв’язувати поточні проблеми», – сказав Олег Синєгубов. 

Під час візиту у Вовчанськ народний депутат України Павло Якименко зауважив, що саме завдяки незламним жителям громади – медичному персоналу, рятівникам, комунальникам, поштарям та іншим – місто живе й поступово повертається до нормального життя.

«Вовчанськ живе, відновлюється і спільно з усією Україною працює на перемогу. Я безмежно пишаюся співвітчизниками, які попри обстріли повертаються, працюють, відновлюють місто. Продовжимо підтримувати жителів громади, оперативно реагувати на запити», – зауважив Павло Якименко.

У Вовчанській громаді ворог прицільно б’є по цивільній інфраструктурі. Впродовж останніх двох тижнів російські окупанти тричі наносили удари по території центральної районної лікарні. Як розповіла заступниця директора з медсестринства Вовчанської ЦРЛ Оксана Пономарьова, було пошкоджено відділення екстреної невідкладної медичної допомоги, дві операційні, було влучання поруч із реанімаційним відділенням. Один з ворожих боєприпасів поцілив у будівлю пральні. 

«До початку повномасштабного російського вторгнення у лікарні працювали 316 осіб, наразі у медзакладі – 167 працівників. Через нестачу кадрів запросили на роботу лікарів-пенсіонерів. Заборгованості по заробітній платі немає. Щомісяця персоналу виплачуємо стимулюючу премію – тим, хто залишився з нами. Наразі надаємо повний спектр невідкладної медичної допомоги за всіма спеціалізаціями. Планові втручання поки що не проводимо», – говорить пані Оксана. 

Під час окупації працівникам медзакладу вдалося зберегти сучасне дороговартісне обладнання. Наразі тут є рентген, томографічний кабінет, операційні, функціонує анестезіологічна служба. Лікарня обслуговує жителів двох громад – Вовчанської та Великобурлуцької. Щодня у стаціонарі перебуває близько 40-50 осіб.

«Намагаємося створювати зручні та комфортні умови для наших працівників та відвідувачів. Для тих мешканців громади, які втратили житло або тимчасово залишилися без опалення, відвели окремий поверх, там люди зараз живуть родинами», – розповіла Оксана Пономарьова.

У місті працює гуманітарний хаб. За сприяння начальника ХОВА Олега Синєгубова, волонтерів і благодійників, жителі громади своєчасно отримують продукти харчування, ліки, будівельні матеріали, обігрівачі, засоби зв’язку та іншу підтримку.

«Відпрацювали систему роздачі гуманітарної допомоги. У сільській місцевості працюємо зі старостами, які за необхідності розвозять її по дворах. У самому Вовчанську створили вуличні комітети», – розповів голова Вовчанської міської військової адміністрації Тамаз Гамбарашвілі.

Він зазначив, що кожні 14 днів всі жителі громади отримують продуктові набори. Гуманітарної допомоги наразі достатньо.