Налаштування
Шрифт:
Колір:
Фото:

Харківський обласний центр служби крові влаштував свято для донорів

Харківський обласний центр служби крові влаштував свято для донорів

Жителів Харківщини, які прийшли здавати кров 19 грудня, привітали із Днем Святого Миколая. В обласному центрі служби крові ще раз нагадали, наскільки зараз потрібна допомога донорів.

Під час заходу директор Департаменту охорони здоров'я Харківської ОВА Максим Хаустов привітав присутніх від імені начальника ХОВА Олега Синєгубова із Днем Святого Миколая. А також зазначив, що всі питання цього закладу перебувають на особистому контролі очільника області, адже центр служби крові займає важливе місце для всього регіону.

«Зараз в Україні відкривається багато Пунктів Незламності. У Харкові першим Пунктом Незламності можемо назвати саме цей заклад. Адже з початку війни люди могли тут знайти все: їжу, дах над головою та просто підтримку», – сказав Максим Хаустов.

Як зауважив директор Харківського обласного центру служби крові Вадим Яворський, в середньому для забезпечення потреб медичних установ області в компонентах і препаратах донорської крові потрібно приблизно 35 тисяч донацій за рік.

«У середньому до нас приходить 150 донорів на день. Це відповідає сьогоднішнім потребам. Навіть якщо порівнювати з минулим роком, то нам потрібно майже стільки ж запасів крові, – додав Вадим Яворський. – Проте у місті кількість населення значно зменшилася, а потреба у крові залишилася такою самою. Насправді – це трагічна ситуація, адже багато людей тепер надходить до нас із пораненнями. Коли ми кажемо, що донори рятують людей, то це дійсно так».

Під час заходу всі донори могли отримати подарунки та прослухати святковий концерт. Так, студент ХНУРЕ Дмитро Білаш є донором уже 3 роки. Хлопець і в університеті очолив донорський рух та активно агітує інших здавати кров.

«У мене в дитинстві була операція, під час якої відбулося переливання крові. Мені дуже хотілося віддячити тому, хто здав кров, тому я теж став донором, аби так само комусь врятувати життя. Знаючи, яка непроста ситуація на фронті і наскільки потрібна кров для мирного населення через повномасштабне вторгнення рф, я вкотре прийшов до центру служби крові», – поділився Дмитро Білаш.

Не вперше сьогодні здає кров і харків’янка Олена Бондаренко.

«Це найменше, чим я можу сьогодні допомогти нашим захисникам і у такий спосіб зробити гарну справу», – розповіла Олена Бондаренко.

Більше фото дивіться за посиланням.