Налаштування
Шрифт:
Колір:
Фото:

Роман Семенуха зустрівся з представниками Програми розвитку ООН

Роман Семенуха зустрівся з представниками Програми розвитку ООН

На Харківщині з робочим візитом перебуває виконуючий обов’язки Постійного Представника ПРООН в Україні Яко Сіллєрс.

Під час зустрічі з представниками ПРООН заступник начальника Харківської ОВА Роман Семенуха зауважив, що Харківщина залишається зоною бойових дій. Громади на півночі області продовжують страждати від російських обстрілів з різних видів зброї. Через загострення бойових дій днями було ініційовано чергову хвилю евакуації з Куп'янського району. Також область продовжує активно готуватися до зимового періоду. За ініціативи президента України в регіоні розгортають Пункти Незламності. 
 
"Ми докладаємо максимальних зусиль та робимо все можливе, аби підготуватися до життя у перманентних умовах блекауту. Ці задачі ми розв'язуємо впродовж дев'яти місяців повномасштабної війни. Але постають нові виклики", - зазначив заступник начальника ХОВА.
 
Роман Семенуха відмітив, що крім урядових та міжурядових програм існує великий потенціал у співпраці між громадами. За його словами, спільно з міськими радами правобережної України було напрацьовано рішення про закупівлю комунальної техніки для міста Куп'янська, яке тотально розграбували російські загарбники. 
 
Директор Департаменту соцзахисту населення ХОВА Юрій Шпарага додав, що попри всі зусилля обласної влади, громади на деокупованих територіях області потребують додаткової підтримки. 
 
"Сьогодні ми потребуємо підтримки в сфері соціальних виплат та продовольчого забезпечення. Наразі кричущим є дефіцит генераторів високої потужності - від 30 до 100 кіловат, які б могли забезпечити комунальні, інфраструктурні та соціальні заклади регіону необхідною електрикою в періоди блекауту", - розповів Юрій Шпарага. 
 
Директор Департаменту науки і освіти ХОВА Олексій Литвинов звернув увагу представників ПРООН на необхідність відновлення постраждалих від російської агресії освітніх будівель. За його словами, всього у Харківській області - понад 200 пошкоджених закладів освіти всіх категорій. 
 
“Ми підготували всі необхідні проєктні документи й сподіваємося на допомогу у розв’язанні цієї проблеми, аби зберегти освітню традицію регіону на найвищому рівні", - розповів Олексій Литвинов. 
 
Він також зазначив, що підтримки у вигляді сучасної комп'ютерної техніки потребують вчителі, які забезпечують освітній процес у дистанційному форматі. 
 
Наприкінці зустрічі Яко Сіллєрс зазначив, що Програма розвитку ООН співпрацює з Міністерством інфраструктури України і проводить оцінку пошкоджень енергетичної структури. Крім того, організація надає допомогу в напрямку розмінувань і розчищення територій Харківської області для подальшого їх відновлення. 
 
"Ми тісно співпрацюємо з ДСНС і постачаємо службі необхідне обладнання, забезпечуємо працівників транспортними засобами, аби вони могли ефективніше виконувати свої завдання. Діємо у сфері освіти - надаємо засоби зв'язку, ноутбуки і у майбутньому будемо продовжувати роботу в цьому напрямку", - підсумував Яко Сіллєрс.