Налаштування
Шрифт:
Колір:
Фото:

Харківщина готується до проведення посівної кампанії - Синєгубов

Харківщина готується до проведення посівної кампанії - Синєгубов

Навіть в умовах активних бойових дій Харківщина готується до проведення посівної кампанії. На цьому наголосив голова Харківської ОВА Олег Синєгубов.

Аграрії області вже проводять підготовчі весняно-польові роботи. 

«Попри війну, ми розпочнемо посівну. Для підтримки аграріїв під час воєнного стану Уряд ухвалив низку рішень, які цьому сприятимуть. Наші аграрії Харківщини готові працювати. Але найголовніше - це безпека, тому закликаємо щоразу перевіряти шляхи та поля спільно з територіальною обороною та рятувальниками. Ми спілкуємося із керівниками РДА, із  органами місцевого самоврядування. За попередніми даними, посівні площі складуть від  60% від запланованих», - говорить Олег Синєгубов. 

Більшість аграріїв заздалегідь готувалися по посівної кампанії 2022 року, тому здійснили оплату ще до воєнного стану за засоби захисту рослин, посівний матеріал та добрива під певні культури. 

Цього року є низка проблемних питань щодо забезпечення матеріально-технічними ресурсами аграріїв області, зокрема у безпечному постачанні  насіннєвого матеріалу, мінеральних добрив, паливно - мастильних матеріалів та ін. Але за підтримки Уряду проблемні питання поступово вирішують.  

За інформацією Департаменту агропромислового розвитку, на сьогодні, аграрії області проводять підготовку грунту, вносять добрива на поля. Весняно - польові роботи будуть проводитися у стислі агротехнічні терміни та за умови сприятливих погодно – кліматичних умов.

У східних регіонах Харківської області аграрії поступово починають виходити на поля та здійснювати посів ранніх зернових культур.
 
Що стосується озимих зернових культур.

Під урожай 2022 року по Харківській області було посіяно 591,6 тис. га озимих на зерно, з них:
- пшениця – 576,8 тис. га;
- ячмінь – 12,5 тис. га;
- жито – 2,3 тис. га.    

На цей час здійснено підживлення 70% площ озимих культур. 

За оперативною інформацією аграріїв по всіх категоріях господарствах Харківської області попередньо прогнозована посівна площа ярих сільськогосподарських культур була на рівні – 1,2 млн га, з них:
- ярі зернові та зернобобові культури – 468 тис. га, в тому числі:
- ранні зернові та зернобобові культури – 155,8 тис. га,
- кукурудзи на зерно – 290,0 тис. га;
- гречки – 5,5 тис. га;
- проса – 9,2 тис. га.

Детальніше про ініціативи Уряду: 
- для уникнення дефіциту пального на заправках та максимального стримування його цін Кабінет Міністрів України скасував акциз на пальне;
- скасовано перевірку бізнесу та запроваджено добровільний єдиний податок;
- на компенсацію відсотків та надання гарантій за кредитами для аграріїв для проведення посівної Кабінет Міністрів України виділив понад 25 млрд грн;
-  спростили доступ виробників сільськогосподарської продукції до палива та пестицидів в умовах воєнного стану;
- розширено кредитування для аграріїв та внесено низку змін до державної програми «Доступні кредити 5-7-9%» для підтримки аграріїв.

Для забезпечення посівної кампанії у воєнний час запроваджено бронювання військовозобов'язаних, які працюють у сільському господарстві, аби своєчасно провести комплекс польових робіт. Працівникам в АПК надається відстрочка від призову на військову службу під час мобілізації у воєнний час.