Налаштування
Шрифт:
Колір:
Фото:

Громади мають брати участь в усіх програмах щодо залучення державних інвестицій – Олег Синєгубов

Громади мають брати участь в усіх програмах щодо залучення державних інвестицій  – Олег Синєгубов

Голова ХОДА закликав керівників територіальних громад до спільної роботи над проєктами, що можуть бути профінансовані коштами державних програм.

На цьому Олег Синєгубов зауважив під час загальних зборів Асоціації органів місцевого самоврядування Харківської області, що відбулися 2 лютого.

«Ми з вами не використовуємо всіх тих можливостей, які нам надають. Це і ті проєкти, які можна реалізовувати в програмі «Велике будівництво». Я кажу про абсолютно різні джерела фінансування: це і Державний фонд регіонального розвитку, і Надзвичайна кредитна програма з відновлення України, різні програми обласного бюджету, нові програми щодо здорового дитячого харчування тощо», - сказав керівник облдержадміністрації.

Він підкреслив, що місцевим радам необхідно більш тісно співпрацювати з профільними департаментами ХОДА над розробкою проєктів. І, перш за все, громадам потрібно завершити роботу над стратегіями розвитку. Так, на сьогодні, за даними Департаменту економіки та міжнародних відносин ХОДА, із 56 тергромад області 5 не починали розробку стратегії розвитку, ще 32 – у процесі розробки.

Також, як повідомив Олег Синєгубов, незабаром буде презентовано Стратегію розвитку Харківської області до 2027 року.

«Ми маємо чітко сказати мешканцям Харківської області, якою ми бачимо освіту через певний проміжок часу, медицину, інфраструктуру – по всім абсолютно напрямкам. І тут ми маємо брати участь в усіх державних програмах, тому що це шанс залучення саме державних інвестицій до наших територіальних громад», - звернувся до представників громад Олег Синєгубов.

Крім цього голова ХОДА звернув увагу керівників місцевих рад на те, що в цьому році Державний фонд регіонального розвитку розпочинає фінансувати будівництво індустріальних парків. З цього питання облдержадміністрація найближчим часом організує навчання для представників громад.

«Запросимо представників тих громад, які вже успішно впроваджують ці заходи. Це шанс залучення державних інвестицій для будівництва такого індустріального парку, щоб далі його використовувати як майданчик для потенційних інвесторів», - додав Олег Синєгубов.

За інформацією директора Департаменту економіки та міжнародних відносин Петра Лашина, наразі ХОДА спільно з Валківською громадою вже подали на розгляд ДФРР проєкт створення індустріального парку. Ще 3 проєкти – індустріальний парк у Роганській громаді, кластер у Циркунівській громаді, модуль з виробництва у Чкаловській громаді – у розробці.