Налаштування
Шрифт:
Колір:
Фото:

На Харківщині обговорили впровадження інструментів підтримки вітчизняних експортерів

На Харківщині обговорили впровадження інструментів підтримки вітчизняних експортерів

10 грудня за ініціативи Департаменту економіки і міжнародних відносин ХОДА відбувся воркшоп на тему: «Інструменти державної та регіональної підтримки експортної діяльності в Харківській області».

У заході взяли участь представники  ділових кіл, асоціацій підприємців, банківських та фінансових установ.

Начальник управління інвестиційної та зовнішньоекономічної діяльності ХОДА Володимир Сидора ознайомив присутніх із загальними показниками експортного потенціалу Харківського регіону.

«Один із основних пріоритетів у нашій роботі – це допомога реальному сектору економіки вийти на зовнішні ринки та забезпечити державну підтримку вітчизняному виробнику», - підкреслив Володимир Сидора.

В.о. директора ДУ «Офіс розвитку підприємництва та експорту» Андрій Литвін розповів про наявні електронні сервіси,  розроблені для просування вітчизняних виробників на зовнішні ринки, зокрема, каталог Українських експортерів та новітню ІТ-платформу експортерів.

Фінансові інструменти державної підтримки експортерів представив представник ПрАТ «Експортно-кредитного агентства» Павло Вернівський, м. Київ. Серед яких: страхування зовнішньоекономічних договорів (контрактів) на пільгових умовах, страхування експортних кредитів та банківських гарантій. 

Представники банківських установ розповіли про наявні програми співпраці з міжнародними фінансовими установами як-от ЄІБ, ЄБРР тощо.

Під час спілкування представники бізнес-кіл підтвердили зацікавленість у підтримці з боку держави реального сектору економіки, зокрема у питаннях участі в міжнародних тендерних процедурах, використання новітніх страхових та банківських продуктів. 

Підсумком зустрічі стало рішення провести на початку наступного року захід у розширеному форматі із залученням широких кіл бізнесу та виконавчих органів територіальних громад.