Налаштування
Шрифт:
Колір:
Фото:

У ХОДА підбили підсумки перевірок у закладах для осіб похилого віку та реабілітаційних центрах

У ХОДА підбили підсумки перевірок у закладах для осіб похилого віку та реабілітаційних центрах

Питання безпечного перебування пацієнтів в установах, які надають послуги з утримання та медичного обслуговування для громадян похилого віку, осіб з інвалідністю, алко- та наркозалежних розглянула Регіональна комісія з питань ТЕБ та НС.

Засідання комісії відбулось під головуванням заступника голови ХОДА Михайла Черняка. Він відзначив, що робота із керівниками пансіонатів для літніх людей та реабілітаційних центрів контролюється керівництвом ХОДА. Нещодавно відбулась зустріч із представниками приватних установ для літніх людей, а також нарко- і алкозалежних осіб, за результатами якої робочі групи з регулювання діяльності приватних пансіонатів створюються в районах області та міста Харкова.

«Ми домовилися разом працювати з керівниками цих пансіонатів. Є ті, які вже зареєстровані, ще низка реєструється. Ми домовилися також таким чином, що ми разом працюємо з тими, хто не легалізував свою діяльність, - у напрямку їх виявлення», - відзначив Михайло Черняк.

Директор Департаменту соціального захисту населення ХОДА Юрій Шпарага наголосив, що на рівні робочих груп із керівництвом закладів має відбуватися конструктивний діалог, зокрема, щодо проведення добровільного аудиту пансіонатів та реабілітаційних центрів контролюючими органами та ДСНС.

«Департамент у свою чергу моніторить ситуацію. Ми чітко відслідковуємо всю рекламу, всі запрошення відвідувати такі установи. Ми направляємо відповідну інформацію до органів місцевого самоврядування, мерам, головам РДА. І очікуємо від місцевих органів влади дієвих заходів», - підкреслив Юрій Шпарага.

Директор департаменту додав, що, за його інформацією, керівники й засновники таких закладів зараз готові до діалогу та чекають на нього.

Під час обговорення питання начальник управління запобігання надзвичайним ситуаціям ГУ ДСНС України в Харківській області Сергій Колосовський повідомив, що зараз на обліку в підпорядкованих підрозділах Головного управління перебуває 125 об’єктів із надання хоспісної та паліативної допомоги з постійним перебуванням людей. З них 39 – це заклади державної або комунальної форми власності. Ще 86 закладів – приватні. Їх усі перевірили під час оглядів у складі спільних комісій. У значній кількості закладів виявлені порушення, зокрема – відсутні системи протипожежного захисту, відсутнє або несправне зовнішнє протипожежне водопостачання, є порушення вимог правил експлуатації електроустановок, діючих норм та правил щодо шляхів евакуації тощо.

«Є позитивний напрямок руху з даного питання. Уже більше 25 об’єктів майже усунули недоліки на сьогодні, про які інформує ГУ ДСНС, однак, на жаль, мають місце і такі факти, коли керівники об’єктів ігнорують наші вимоги», - повідомив Сергій Колосовський.

Він відзначив, що всі рекомендації по усуненню недоліків керівництву таких закладів надані. Також співробітники ДСНС щомісячно проводять інструктажі з керівниками, персоналом і пацієнтами закладів.

«Керівники щоденно інформують наші територіальні підрозділи щодо кількості людей, які цілодобово перебувають у закладах», - додав Сергій Колосовський.

Інформацію щодо результатів перевірок також надали представники ГУ Держпродспоживслужби в Харківській області. Так, за 2021 рік Держпродспоживслужба спільно з органами місцевого самоврядування перевірила 35 пансіонатів для літніх людей та реабілітаційних центрів. У 86%, тобто в 30 з них виявили різні порушення: відсутність гігієнічних засобів, дезінфікуючих засобів, інформаційних матеріалів із профілактики інфікування коронавірусом, відсутні договори на вивіз ТПВ тощо. За результатами перевірок усі відповідальні особи отримали припис, а 15 відповідальних осіб притягнули до адміністративної відповідальності.