Налаштування
Шрифт:
Колір:
Фото:

Питання питної води для Харківщини вирішено - Олександр Скакун

Питання питної води для Харківщини вирішено - Олександр Скакун

Керівник Харківської ОДА повідомив, що 10 грудня розпочалось наповнення Краснопавлівського водосховища.

«Протягом тижня до Краснопавлівського водосховища каналом «Дніпро - Донбас» закачають близько 16 мільйонів кубометрів води. Цього достатньо, щоб безкризово пройти зимовий період. Дякую Кабінету міністрів України та народним депутатам, які дослухалися до позиції Харківщини та сприяли виділенню необхідних коштів із Державного бюджету України», - відзначив Олександр Скакун.

Нагадаємо, вода з Краснопавлівського водосховища подається до Харкова (приблизно 20% усієї води, яку споживає місто), Харківського, Дергачівського та Первомайського районів, а також до Лозової. Краснопавлівка - це наливна водойма в Харківській області. Воду до неї подають каналом «Дніпро - Донбас». За регламентом, такі роботи мають проводити двічі на рік – навесні та восени. Проте цієї весни водообмін не здійснили, а минулої осені, попри наявність необхідного обсягу бюджетного фінансування, до Краснопавлівки закачали значно менше води, ніж було потрібно. У результаті водойма обміліла, обсяг води в ній майже досяг критичної позначки.

У листопаді очільник Харківської ОДА Олександр Скакун провів нараду за участю керівництва каналу «Дніпро - Донбас», Харківської мерії, КП «Харківводоканал» і народних депутатів України. На нараді розробили механізм вирішення проблеми, й уже на наступний день Регіональна комісія з питань ТЕБ та НС прийняла рішення про те, що нездійснений водообмін у Краснопавлівському водосховищі – це загроза надзвичайної ситуації. Регіональна КТЕБ звернулася до Києва задля виділення коштів із резервного фонду держбюджету, а народні депутати підтримали швидке проходження необхідних документів у міністерствах. У результаті Харківщина оперативно отримала 31 млн грн з Держбюджету. Ще 3 млн грн виділили з обласного бюджету. Цього вистачає, щоб закачати необхідний обсяг води.