Налаштування
Шрифт:
Колір:
Фото:

Інституційний аудит школи: що варто знати засновнику закладу загальної середньої освіти

Інституційний аудит школи: що варто знати засновнику закладу загальної середньої освіти

До Дня місцевого самоврядування Державна служба якості освіти України оголошує інформаційну кампанію «Успішна громада − якісна школа».

Органи місцевого самоврядування як засновники закладів освіти відповідають за їх матеріальне забезпечення, розвиток освітньої інфраструктури, безпечну експлуатацію будівель, кадрову спроможність. Умовно сферу відповідальності засновника можна поділити на чотири напрями: розвиток освітнього середовища, формування кадрового складу керівників закладів освіти, підтримку професійного розвитку педагогічних працівників та стратегічний розвиток закладів.

Інформація, отримана за підсумками інституційних аудитів шкіл, які проводить Державна служба якості освіти та її територіальні органи, допоможе засновнику: 

  • ефективно управляти мережею закладів та розподіляти фінанси;
  • об’єктивно оцінити стан освіти та формувати стратегію її розвитку на перших етапах роботи управлінців освітою в громаді.

Державна служба якості освіти у співпраці з ініціативою «Система забезпечення якості освіти», що впроваджується в межах проєкту «Супровід урядових реформ в Україні» (SURGe), розробила практичний посібник «Інституційний аудит школи: що варто знати засновнику закладу загальної середньої освіти».

Управлінці громад докладно дізнаються, як відбувається інституційний аудит, хто його проводить, за яким порядком і що необхідно робити засновнику після того, як аудит у школі завершився. Рекомендації й роз’яснення ґрунтуються на повноваженнях засновника у сфері управління освітою та вимогах чинного законодавства.

Протягом тижня до Дня місцевого самоврядування Служба інформуватиме про те, чому необхідно підвищувати якість освіти та як громади можуть послідовно цього досягати.

Довідка. За інформацією управління Державної служби якості освіти у Харківській області, у 2021 році інституційні аудити проведені у 14 школах регіону. На 2022 рік заплановано 30 аудитів закладів загальної середньої освіти, з їх переліком можна ознайомитись за посиланням.

«Супровід урядових реформ в Україні» (SURGe) є проєктом міжнародної технічної допомоги, що реалізується компанією Alinea International та фінансується Урядом Канади.