Налаштування
Шрифт:
Колір:
Фото:

У Харкові презентували проєкт «Президентський університет»

У Харкові презентували проєкт «Президентський університет»

У засіданні круглого столу, що відбулось у ХНУ ім. В.Н. Каразіна 30 листопада, взяв участь керівник Харківської ОДА Олександр Скакун.

До засідання круглого столу «Президентський університет  – співтовариство найталановитіших науковців, дослідників та освітян України для вирішення складних наукових, суспільних та державних проблем» онлайн долучилися також Міністр освіти та науки України Сергій Шкарлет, представники Офісу Президента України та профільного комітету Верховної Ради України.

Вітаючи учасників заходу, Олександр Скакун відзначив, що Університет ім. Каразіна зіграв свого часу важливу роль у становленні вищої освіти, стояв біля витоків багатьох пріоритетних напрямів науки.

«Так само і Президентський університет, сподіваємось, стане не просто новим потужним центром освіти і науки, а тим магнітом, до якого будуть тягнутися найталановитіші студенти та найвидатніші науковці», - зауважив очільник ХОДА.

Він відзначив, що не має сумнівів: наукова та освітянська спільнота Харківщини підтримає засадничі принципи Президентського університету та запропонує свої конкретні напрацювання.

«Концепція Президентського університету – зібрати під одним дахом найкращих науковців та освітян для створення справжньої нової української еліти», - наголосив Олександр Скакун.

Він нагадав, що в основу освітнього процесу в Президентському університеті будуть покладені інформаційні технології та кібербезпека, аерокосмічні технології, енергетика, науки про здоров’я. І за кожним із напрямків Харкову є, що запропонувати для реалізації проєкту, адже в нашому місті є такі профільні виші як ХНУРЕ, НАУ «ХАІ», НТУ «ХПІ», національні медичний та фармацевтичний університети. А об’єднуючим фундаментом може виступати Університет ім. Каразіна, який проводить фундаментальні дослідження в усіх позначених сферах.

Керівник ХОДА також повідомив, що концепцією Президентського університету передбачено забезпечення майбутнім студентам допомоги з боку бізнес-спільноти щодо реалізації власних наукових розробок і їх подальшої комерціалізації.

«У нас у регіоні є і такий позитивний досвід через діяльність стартап-центрів і бізнес-інкубаторів», - відзначив Олександр Скакун.

До обговорення проєкту Президентського університету долучився голова Ради ректорів Харківщини Володимир Бабаєв та ректори провідних вишів Харкова.