Налаштування
Шрифт:
Колір:
Фото:

На Харківщині створять робочі групи з регулювання діяльності приватних пансіонатів

На Харківщині створять робочі групи з регулювання діяльності приватних пансіонатів

23 листопада керівник ХОДА Олександр Скакун зустрівся з представниками приватних установ для літніх людей, а також нарко- і алкозалежних осіб, що працюють у Харківській області.

У зустрічі також взяли участь представники територіальних громад Харківщини, правоохоронних органів і ДСНС. 

«Минув майже рік з тієї страшної трагедії на вулиці Нижній Гіївській, в якій загинуло 15 людей. Аналогічна подія трапилася 16 листопада цього року в приватному будинку в місті Дніпро, де пожежа забрала життя 5 осіб. Тому проблеми в цілому все ще є на території України», - сказав Олександр Скакун. 

Він зауважив, що таку ж зустріч проводили в ХОДА після трагедії в харківському пансіонаті. Тоді власники приватних закладів озвучили свої проблеми, а обласна влада зробила все, щоб вони могли упорядкувати свою діяльність відповідно до законодавства.

На січень цього року, за словами директора Департаменту соціального захисту населення Харківської ОДА Юрія Шпараги, в області було зареєстровано близько 14 приватних закладів з надання соцпослуг літнім людям і особам із залежностями. На сьогодні у реєстрі Міністерства соціальних послуг значиться 40 недержавних установ Харківської області.

Також на Харківщині послуги стаціонарного догляду надають 18 комунальних будинків-інтернатів обласного рівня та 7 стаціонарних відділень комунальних установ територіальних громад. Вони обслуговують 1200 громадян похилого віку та 2000 пацієнтів психоневрологічного профілю. 

«За рік проведено значущу роботу щодо виявлення цих установ, щодо упорядкування їх діяльності. Але чого на сьогодні не вдалося досягти – це конкретики і законодавчого врегулювання з боку держави. Департамент дотримується тієї позиції, що діяльність з догляду за людьми похилого віку, нарко- і алкозалежними має бути ліцензована на рівні Міністерства соціальної політики», - підкреслив Юрій Шпарага. 

За його словами, для вирішення проблем щодо законної діяльності недержавних організацій необхідно запровадити на державному рівні дозвільну систему, ліцензування, а також посилити відповідальність сільських, селищних, міських рад за виконання власних повноважень щодо забезпечення надання якісних соціальних послуг у громадах, зокрема, і приватними надавачами.

Директор департаменту уточнив, що на сьогодні законопроєкт щодо ліцензування цього виду діяльності ще не розглядався у Верховній Раді. 

Резюмуючи зустріч, заступник голови ХОДА Михайло Черняк повідомив, що обласна адміністрація звертатиметься до уряду та народних депутатів, щоб посприяти унормуванню законодавчої бази. 

«Першочергове завдання – щоб у нас не гинули люди, тому треба створити максимально безпечні умови перебування всіх категорій. Ми беремо на себе зобов'язання напрацювати документи для роботи з Верховною Радою, з Кабінетом міністрів, щоб, принаймні, винести цю проблему нагору і намагатися її підштовхувати до адекватного вирішення», - сказав заступник голови ХОДА.

Крім того, учасники зустрічі обговорили необхідність створити робочі групи з регулювання діяльності приватних пансіонатів у районах області та в кожному районі Харкова. Передбачається, що до цих груп увійдуть представники влади, ДСНС, поліції та зареєстровані власники приватних пансіонатів для літніх людей і осіб із залежностями. 

«Маємо створити наші робочі групи, які виявлятимуть ті заклади, що не відповідають ні стандартам, ні безпеці і не є зареєстрованими. Такі заклади не можуть працювати на рівні з тими, хто легалізується сьогодні», - додав Михайло Черняк.