Налаштування
Шрифт:
Колір:
Фото:

«Прагнення гідності та свободи – в наших генах» - Олександр Скакун

«Прагнення гідності та свободи – в наших генах» - Олександр Скакун

21 листопада в Харкові відзначили День Гідності та Свободи.

Представники громадських організацій та політичних партій, учасники подій Революції Гідності та керівництво області зібралися на акцію під стінами облдержадміністрації. До стін Будинку рад принесли атрибути Майдану: шини, бочки, намети. А на сходах провели мітинг. Під час заходу до його учасників звернувся керівник Харківської ОДА Олександр Скакун.

«Прагнення гідності та свободи – в наших генах, у генах українців. Уся наша історія – це шлях до побудови держави, в основі якої - гідність, свобода для кожного з нас, для кожного громадянина України, - наголосив Олександр Скакун. - Ті, хто не зрозумів та не поділяв цінності українських революцій (не тільки двох майданів, але й Революції 1917 – 1921 років), навряд чи дійсно знають, що означають ці слова. Вільно мислити, вільно висловлюватися, вільно діяти. Бути рівними в суспільстві. Домагатися справедливості. І дуже важливо – бути не населенням, а бути громадянами. Бути громадянським суспільством. Українці ніколи не зраджували цим цілям. Саме тому Україна сьогодні так не схожа ані на сусідню Білорусь, ані на сусідню Росію. Ми вільні творити своє майбутнє. І це – головне досягнення всіх українських революцій. Пишаємося героями: і тими, хто здійснив Революцію Гідності, тими, хто загинув на Майдані, тими, хто боронить сьогодні нашу державу від агресора. Слава Україні!».

Традиційно слово на заході взяв «батюшка Євромайдану» - настоятель храму Іоана Богослова отець Віктор Маринчак.

«Ми не маємо права на розчарування в наслідках Революції Гідності. Саме тому, що це була революція цінностей, ідеалів, а не інтересів, не політичний інтерес керував тими хлопцями, які бігли назустріч кулям», - наголосив отець Віктор.

Він відзначив, що європейські цінності – ідеали свободи та права – так само є й цінностями християнської релігії.

«Ми будемо відстоювати далі європейські цінності - цінності свободи й любові, правди та добра й світла. Нам протистояла імперія зла, і нам треба знов і знов підкреслювати для себе, що Революція Гідності була революцією визвольною від навали імперії зла, яка знову хотіла нас загарбати й керувати нами, забрати всю нашу свободу – й політичну, і громадянську, і особисту. Саме цьому ми сказали «ні», - відзначив Віктор Маринчак.

Учасник подій Революції Гідності в Києві Леонід Онищенко пригадав події найтрагічніших днів – її завершення та боїв на Інститутській, коли загинули герої Небесної сотні.

«Ці хлопці йшли в атаку, я не міг їх стримати, вони падали один за одним - і все одно бігли вперед. Так будемо гідні їх», - звернувся до учасників мітингу Леонід Онищенко.

Заходи до Дня Гідності та Свободи 21 листопада відбуваються по всій Україні та в різних населених пунктах Харківської області.