Налаштування
Шрифт:
Колір:
Фото:

«Нове село»: на Харківщині переймають досвід Шульгинської громади та готують «пілот»

«Нове село»: на Харківщині переймають досвід Шульгинської громади та готують «пілот»

Для реалізації проєкту в нашому регіоні планують розглянути селище Козача Лопань. Про це повідомив керівник Харківської ОДА Олександр Скакун.

«Я вважаю, що розвиток територій, які є прикордонними з Російською Федерацією на Харківщині, є пріоритетним. Люди мають знати, що в Україні жити круто – і бачити зміни на краще не по телевізору, а своїми очима – у своїх населених пунктах. Саме тому для старту програми «Нове село» на Харківщині будемо розглядити Козачу Лопань, яка входить до складу Дергачівської територіальної громади та є одним із тих населених пунктів, які максимально наближені до державного кордону», - відзначив Олександр Скакун.

На цьому тижні разом із профільним заступником Михайлом Харнамом Олександр Скакун відвідав Шульгинську територіальну громаду на Луганщині, в якій цього року реалізували пілотний проєкт «Нове село».

Так, у Шульгинці, населення якої – приблизно 2000 осіб, є ЦНАП, де надають майже 100 видів адмінпослуг, і перший в Україні Центр культурних послуг, який створений за підтримки програми USAID. У центрі, зокрема,  є велика тренінгова зона, яка трансформується у внутрішній кінотеатр, конференц-зала, працюють гуртики 3D-моделювання, комп’ютерної грамотності, є доступ до електронної бібліотеки. Також у розпорядженні жителів села - вся необхідна інфраструктура: відділення «Нової пошти», аптечний пункт, відділення поліції, магазин продовольчих товарів, сквер і дитячі майданчики. Усім цим мають змогу користуватися жителі всієї Шульгинської громади – загалом біля 4500 осіб. Також приїжджають і з інших громад і навіть регіонів.

Разом із головою громади Наталею Петренко Олександр Скакун ознайомився з роботою всіх створених у громаді центрів, які забезпечують послуги та дозвілля для населення. Під час «екскурсії» Наталя Петренко розповіла, як саме залучала до роботи в громаді міжнародні програми – ПроООН, USAID – український бізнес та місцевих фермерів.

«Я скрізь наголошую, що сільські громади не можуть бути збитковими. Тому що в нас є земля, тому що в нас є потенціал. І зараз ми інтенсивно працюємо над тим, щоб зробити власний продукт. Щоб на всіх етапах виробництва була додана вартість», - пояснює Петренко.

Зокрема, вона відзначила, що створення в селі сучасного Центру культурних послуг має на меті розвиток привабливості території.

«Ми розуміємо, що коли є привабливість території, тоді людям цікаво. Наприклад, буде виробництво. А ввечері чи у вихідні – де піти з дітьми, що робити? Напевно, це така біль сіл, тому що 30 років фактично на села ніхто не звертав увагу», - відзначає голова громади.

Вона пояснила, що такого результату в Шульгинці досягли, акумулюючи зусилля місцевої громади та фермерів, бізнесу, міжнародних організацій та держави.

«Ми будемо брати приклад з вашої громади та розвивати наші громади на Харківщині, тому що програма Президента «Нове село» - це класна програма. Це програма майбутнього», - підсумував Олександр Скакун.

Про свій візит до Шульгинки очільник області розповів під час наради з головами територіальних громад Харківщини, яка відбулась у ХОДА.

«Це приклад того, як треба ініціювати такі класні європейські проєкти. Ми чекаємо від вас ініціатив. У всіх є фермери та бізнесмени, які будуть готові вам допомогти. Будьте ініціативні та беріть приклад із голів громад як у Шульгинці Старобільського району», - звернувся керівник ОДА до голів харківських громад.