Налаштування
Шрифт:
Колір:
Фото:

На Полтавському Шляху відкрили Сквер Мислителів

На Полтавському Шляху відкрили Сквер Мислителів

В урочистому заході 23 жовтня взяв участь заступник голови ХОДА Михайло Харнам.

Також на відкритті були присутні Надзвичайний і Повноважний Посол Республіки Казахстан в Україні Дархан Калєтаєв, Надзвичайний і Повноважний Посол Азербайджанської Республіки в Україні Ельміра Ахундова, Почесний консул Республіки Казахстан у місті Харків Емін Наджафлі та заступник міністра культури та інформаційної політики України Ростислав Карандєєв.

«Сьогоднішня подія має велике значення для нас, адже відносини між країнами і людьми – це не тільки торгово-економічні зв’язки, а й культурний обмін. Дякую всім, хто брав участь у створенні цього проєкту. Це дуже гідний об’єкт для Харківського регіону», - зазначив Михайло Харнам.

У Сквері Мислителів втілено ідею пам’ятника-триптиха, скульптурної композиції, що складається з фігур трьох майстрів думки: українського філософа Григорія Сковороди, казахського мислителя Абая Кунабаєва, азербайджанського просвітника Мірза Фаталі Ахундова.

Ідейні натхненники створення Скверу Мислителів назвали скульптурну композицію символічною. Адже наступного року Україна відзначатиме ювілей – 300 років від дня народження - видатного філософа та просвітителя Григорія Сковороди. Азербайджаці у 2022-му відзначатимуть 210-річчя з дня народження Мірзи Фаталі Ахундова. А казахський народ у 2020-му святкував 175-річчя з дня народження Абая Кунанбаєва.

«Ці люди залишили велику спадщину для нас. Вони дивилися далеко в майбутнє і бачили розвиток свого народу. Сьогодні ми віддаємо честь і хвалу цим людям», - сказав Надзвичайний і Повноважний Посол Республіки Казахстан в Україні Дархан Калєтаєв.

Відкриття Скверу Мислителів проініціювало Почесне Консульство Республіки Казахстан у місті Харків.

«Цей об’єкт об’єднує три країни, кожна з яких мені дуже близька. Споруда символізує любов до країн, а сквер – любов до міста. Дякую всій великій команді, яка брала участь у реалізації цього проєкту. Для мене велика честь бути тут сьогодні», - відзначив Почесний консул Республіки Казахстан у місті Харків Емін Наджафлі.

Автором скульптури став почесний громадянин Харківської області Сейфаддін Гурбанов.

«Коли я потрапив на цю локацію, то відразу уявив, як виглядатиме скульптура. Те, що ви бачите сьогодні – це мій першочерговий замисел. Переді мною стояло завдання зробити красиву та грамотну композицію. Не хочу казати «пам’ятник», насправді це ціла скульптурна композиція», – сказав Сейфаддін Гурбанов.

Під час святкового відкриття скверу та скульптури Надзвичайний і Повноважний Посол Азербайджанської Республіки в Україні Ельміра Ахундова подарувала місту близько 50 книг вибраних творів Мірзи Фаталі Ахундова, які зможуть передати до шкіл та бібліотек. Також представники влади та громадськості взяли участь у висадженні дерев на території скверу.