Налаштування
Шрифт:
Колір:
Фото:

Харківщина має вийти в лідери у питаннях надання трансплантологічної допомоги. Михайло Черняк

Харківщина має вийти в лідери у питаннях надання трансплантологічної допомоги. Михайло Черняк

12 жовтня під головуванням заступника голови ХОДА Михайла Черняка відбулось перше установче засідання відповідної робочої групи.

Як зазначив Михайло Черняк, цю робочу групу створили для напрацювання пропозицій щодо вирішення актуальних питань організації трансплантологічної допомоги в Харківської області. Захід зібрав керівників та відповідних фахівців спеціалізованих закладів охорони здоров’я регіону, Харківського національного медичного університету, Департаменту охорони здоров’я ХОДА.

«На сьогодні Харків і область є центром зі значним потенціалом у галузі медицини в східному регіоні України, з найбільшою кількістю спеціалізованих медичних закладів вторинної та третинної медичної допомоги. У нас є спеціалізовані міські лікарні, обласна клінічна лікарня, науково-дослідні інститути та Університетська клініка, - сказав Михайло Черняк. – Тож, на моє глибоке переконання, Харківщина має вийти в лідери у питаннях надання трансплантологічної допомоги».

Заступник голови ХОДА нагадав, що в Україні щороку потребують трансплантації різних органів близько 5 тисяч людей, але більшість з них помирають, не дочекавшись операції. Він зазначив, що за останні 2 роки Україна зробила значний прорив у сфері пересадки органів, і ситуація, нарешті, зрушила з місця. Закон про трансплантацію органів ухвалено, кількість пересадок зростає, що дає можливість рятувати більше людей.

На засіданні робочої групи обговорили основні питання імплементації Закону України «Про застосування трансплантації анатомічних матеріалів людині» від 17 травня 2018 року № 2427-VIII (зі змінами) та чинних нормативно-правових актів держави щодо організації трансплантологічної допомоги, а також було визначено пріоритетні напрями розвитку зазначеної високоспеціалізованої медичної допомоги в Харківській області.