Налаштування
Шрифт:
Колір:
Фото:

Оперативні дії влади дозволили стабілізувати ситуацію з COVID-19 на Харківщині – Віктор Ляшко

Оперативні дії влади дозволили стабілізувати ситуацію з COVID-19 на Харківщині – Віктор Ляшко

Про це Міністр охорони здоров’я повідомив на засіданні Державної комісії з питань ТЕБ та НС, що відбулася 7 жовтня.

Загострення ситуації з поширенням коронавірусної хвороби на території Харківської області було одним із питань сьогоднішнього засідання Комісії. 

Як зазначив Міністр охорони здоров’я Віктор Ляшко, на початку тижня спостерігалось погіршення епідситуації на Харківщині, але оперативні дії як державної, так і місцевої влади дозволили стабілізувати ситуацію. 

«В області перевищували два індикатори: кількість позитивних тестів та кількість госпіталізацій. Оперативно реагуючи на дану ситуацію, було нарощено кількість тестувань і додані нові заклади охорони здоров’я, зокрема, лікарні, які мають ліжка з киснем. Це дозволило нам вивести область з ознак, перевищення яких дозволяє встановлювати «червоний» рівень епідемічної небезпеки», - підкреслив Міністр. 

Як пояснив заступник голови Харківської ОДА Михайло Черняк, обласна влада намагається працювати на попередження розповсюдження хвороби, а не тільки боротися з наслідками. 

«Є певні критерії, які обліковуються, їх 5. І на сьогодні по двом із них ми перебільшували показники протягом 2-3 діб. Але ми додаємо постійно лікарні та ліжка до госпітальної бази, підсилили тестування, щоб виявляти всі контактні групи на ранніх етапах захворювання, щоб хвороба була більш легкої форми – це є дієвим механізмом. Буквально сьогодні провели розширену нараду з первинною ланкою медицини, щоб вони вчасно працювали», - зазначив Михайло Черняк. 

Оскільки ситуація з поширенням COVID-19 залишається хоч і стабільною, але напруженою, Комісія прийняла рішення зобов’язати ХОДА посилити протиепідемічні заходи в регіоні: 

  • продовжувати збільшувати кількість тестувань методом полімеразної ланцюгової реакції та експрес-тесту; 
  • посилити контроль за дотриманням критеріїв госпіталізації пацієнтів з коронавірусною хворобою, неухильно виконуючи галузеві стандарти організації надання медичної допомоги хворим на COVID-19; 
  • оновити маршрути пацієнтів та забезпечити їх суворе виконання медичною службою області; 
  • ініціювати встановлення додаткових обмежувальних протиепідемічних заходів на території окремих територіальних громад у межах області.