Налаштування
Шрифт:
Колір:
Фото:

Харківське підприємство спільно з європейськими промгігантами реалізує проєкт «повітряного таксі»

Харківське підприємство спільно з європейськими промгігантами реалізує проєкт «повітряного таксі»

Харківською розробкою, яка створена за участю науковців НАУ ім. Жуковського «ХАІ» та промисловців АТ «ФЕД», зацікавились швейцарська та італійська компанії.

Про це повідомив керівник Харківської ОДА Олександр Скакун - за результатами перемовин за участю делегації зі Швейцарії та Надзвичайного й Повноважного Посла Республіки Італія в Україні П'єра Франческа Дзадзи.

У перемовинах, які відбулись на базі АТ «ФЕД» протягом 29-30 вересня, взяв участь заступник голови правління АТ «ФЕД» з комерції Олексій Попов та керівництво швейцарської компанії Sauber Engineering AG.

«Декілька днів у Харкові перебувала делегація швейцарської компанії Sauber Engineering AG – відомої тим, що розробляє боліди «Формули-1» для команд Mercedes, BMW та Alfa Romeo. Головний операційний директор Sauber Engineering AG Кристоф Хансен та голова відділу продажів Джонатан Херцог відвідали Харків разом з італійськими дипломатами - на чолі з послом Італії. Окрім іншого, на Харківщині італійська делегація представляла інтереси свого національного виробника – найбільшого аероспейс-гіганта Італії - Leonardo S.p.A. Він також планує брати участь у проєкті. Разом з поважними гостями відвідав підприємство «ФЕД», де, власне, і йшли ділові перемовини. Делегації вже полетіли. Але залишили по собі низку підписаних договорів», - повідомив Олександр Скакун.

Суть харківської розробки, яка зацікавила європейських виробників, – це таксі, що літає. Екологічний транспорт працює на електриці, а в перспективі – має можливість працювати на водні.

«Це абсолютне «влучання» у світові та європейські тренди екологічності та енергоефективності», - відзначив Олександр Скакун.

За його інформацією, перемовини щодо участі європейців у проєкті тривали протягом близько 1,5 року, й зараз уже можна говорити про вихід українського ноу-хау на світовий ринок.