Налаштування
Шрифт:
Колір:
Фото:

Реконструкція очисних споруд у Малинівці – на завершальному етапі

Реконструкція очисних споруд у Малинівці – на завершальному етапі

Роботи, які відбуваються у межах Програми Президента України Володимира Зеленського «Велике будівництво», виконані майже на 85%.

З ходом робіт на об’єкті 27 вересня ознайомився заступник директора Департаменту житлово-комунального господарства та паливно-енергетичного комплексу Харківської ОДА Едуард Яровой. Він зазначив, що роботи ведуться згідно з графіком.

«На цьому етапі на об'єкті будівництва очисних споруд у селищі Малинівка виконані практично всі роботи: встановлена система аерації, збудована виробнича будівля, під'єднані мітки водовідведення. Потрібно ще зробити благоустрій: асфальтування та зелену зону», – сказав Едуард Яровой.

Загалом очисні споруди Малинівки будуть обслуговувати до 5 великих промислових підприємств, а також місцеве населення.

«Очисні споруди зможуть очищувати від 750 до 1500 метрів кубічних на добу. Особливе значення ці очисні споруди матимуть для навколишнього середовища. Взагалі на території України це перші очисні споруди такого масштабу», – наголосив заступник директора Департаменту ЖКГ та ПЕК.

Виконроб Іван Соломаха додав, що наразі монтують оцинковані перехідні мостики. Завершують зводити виробничу будівлю, де встановлюють внутрішні перегородки. Також готуються до монтажу обладнання.

«Один з мулових майданчиків зачистили під укладання блоків. Другий майданчик ми зачищаємо зараз під огородження блоками, гідроізоляцію. Також виконані бетонні роботи саме під укладання блоків. Змонтована камера переключень, залишилося перекрити її бетонними плитами та влаштувати люк для обслуговування трубопроводу від промвузла, від Малинівки до цієї камери переключень», – зазначив Іван Соломаха.

Також Іван Соломаха розповів про інноваційну систему очистки, яку застосували на об’єкті.

«Перша ступінь – механічна очистка стоків. Після механічної очистки стоки потраплятимуть у біореактор, де буде відбуватися перемішування. Окрім цього, перед перемішуванням буде визначено розбавлення для відповідної концентрації стоків, з якими повинна працювати технологія. Після первинного перемішування стоки потраплятимуть в аеротенк. В аеротенку відбуватиметься основна біологічна очистка стоків», – повідомив виконроб. 

Уже з аеротенка стоки потраплятимуть до вторинних відстійників, у яких відділятиметься надлишковий мул, а остаточні забруднення випадатимуть на мулові майданчики.

«Стоки після вторинних відстійників потрапляють на машину третинної очистки стоків – це мікрофільтри. Після мікрофільтрів вони вже опиняться у природі. Ці стоки відповідають за своєю якістю об'єктам рибогосподарської діяльності», – сказав Іван Соломаха.