Налаштування
Шрифт:
Колір:
Фото:

У Харкові відкрили меморіальну дошку на честь трьох Героїв Небесної Сотні

У Харкові відкрили меморіальну дошку на честь трьох Героїв Небесної Сотні

Захід відбувся 21 вересня за участю Предстоятеля Православної Церкви України, Митрополита Київського та всієї України Епіфанія.

Меморіальну дошку встановили на фасаді храму Іоана Богослова в Харкові. На дошці вибито імена трьох харків’ян - Героїв Небесної Сотні, а також наших земляків, які загинули в теракті біля Палацу спорту в 2015 році.

«Пам'ять про наших героїв є надзвичайно важливою. Потрібно, щоб ми та наступні покоління знали, якою ціною здобувалися Незалежність та свобода, - сказав під час заходу заступник голови ХОДА Михайло Черняк. – Також сьогодні важливо, щоб українці єдналися, гуртувалися навколо єдиної церкви, навколо єдиної держави».

Предстоятель Православної Церкви України Епіфаній освятив меморіальну дошку Героям Небесної Сотні. Наразі владика перебуває на Харківщині із дводенним візитом – приїхав 20 вересня.

«Кульмінацією мого візиту на Харківщину є святкування 30-річчя першого богослужіння у храмі Івана Богослова, – сказав Епіфаній. - Зараз ми говоримо, що є складнощі, але в 90-ті роки героїзмом було навіть бути в українській церкві, молитися українською мовою і вірити в те, що в майбутньому українська церква отримає автокефалію і свою незалежність. 30 років тому це було важко навіть собі уявити, а зараз це вже є нашою спільною реальністю - і досягненням, і перемогою».

Митрополит Київський та всієї України відзначив, що наразі кількість парафіян ПЦУ на Сході України збільшується. Він наголосив, що українська церква повинна зростати, стверджуватися та нести свою духовну місію, бо без єдиної сильної церкви як духовної основи неможливо збудувати ту державу, про яку мріяли попередні покоління.

Довідка. Одним із ініціаторів розміщення пам’ятної дошки Героям Небесної Сотні став Український інститут національної пам’яті. Начальниця північно-східного відділу Марія Тахтаулова зазначила: знаковим є те, що храм Іоана Богослова вже довгий час - понад 30 років - є центром українства в Харкові.

«Це дуже знаково, адже саме сюди ми приходимо раз на місяць, щочетверга, помолитися за загиблих героїв, які полягли на фронті російсько-української війни. Тепер ми можемо згадати загиблих Героїв Небесної Сотні - такий меморіал є надзвичайно важливим для того, щоб ми пам’ятали тих, хто віддав своє життя за незалежність України».