Налаштування
Шрифт:
Колір:
Фото:

«В результаті децентралізації громади отримали не тільки ресурси, але й відповідальність» – Скакун

«В результаті децентралізації громади отримали не тільки ресурси, але й відповідальність» – Скакун

17 вересня в Харкові відбувається Міжнародна регіональна конференція «Посилення фінансової дисципліни місцевих громад. Роль та функції Рахункової палати».

У своєму виступі під час відкриття заходу керівник Харківської ОДА Олександр Скакун підкреслив актуальність конференції та важливість питань, які запропоновані до обговорення.

«Актуальність сьогоднішньої конференції викликана перш за все тим, що в результаті проведеної реформи децентралізації органи місцевого самоврядування отримали не тільки додаткові фінансові ресурси, а й повноваження та підвищений рівень відповідальності за їх розподіл. Спільні зусилля органів виконавчої влади, місцевого самоврядування та органів, що здійснюють контроль за дотриманням бюджетного законодавства, зокрема, Рахункової палати, мають бути спрямовані на забезпечення ефективного використання бюджетних коштів і запобігання порушенням законодавства», - наголосив Олександр Скакун.

Голова Рахункової палати України Валерій Пацкан відзначив, що подібна конференція – друга в Україні. Перший захід відбувся в Одесі, й у його межах був насичений діалог між керівництвом Рахункової палати та представниками органів місцевого самоврядування. Він також акцентував увагу присутніх на тому, що головна функція Рахункової палати – не каральна.

«Завжди було сформовано такий стереотип, що ми – каральний орган. Я, коли до мене приходять наші об’єкти контролю – міністри, прем’єрміністри, віцепрем’єри – всім кажу лише одну фразу: «Не шукайте в мені ворога, шукайте в мені партнера», - пояснив Валерів Пацкан.

Він зауважив, що «Рахункова палата не просто виявляє порушення. Ми запобігаємо неефективному витрачанню коштів та розповідаємо, як уникнути цих порушень».

За словами голови Рахункової палати, до цієї установи надходять сотні звернень від громадян, органів місцевого самоврядування та виконавчої влади з ініціативою провести той чи інший аудит. Пацкан пообіцяв, що пропозиції будуть враховані в плані палати на наступний рік. План формують до 1 грудня поточного року.

Говорячи про проблеми, які є спільними для багатьох органів місцевого самоврядування на місцях, він відзначив брак досвіду, кадровий голод і слабку інфраструктуру.

«Кадровий голод – є номер один як знизу доверху, так і зверху донизу», - наголосив голова Рахункової палати України.

Він запевнив, що установа готова надати допомогу кожній громаді, провівши аудит та надавши рекомендації. Зокрема, - щодо ефективного використання коштів державних субвенцій та кредитів, які надають міжнародні організації.

До учасників конференції також звернулася керівник сектору управління державними фінансами, бюджетної підтримки та статистики представництва ЄС в Україні Дженні Лундмарк. Вона відзначила, що знаходиться в Україні лише місяць і Харків – перше після Києва місто, яке вона відвідує. Представниця Європейського союзу наголосила, що ЄС надає Україні значну підтримку для поліпшення контролю за використанням державних коштів.

«На те, щоб допомогти в цій програмі між ЄС та Україною, що спрямована на гарантування та поліпшення контролю за використанням держкоштів, уже виділено 15,1 млн євро. Насправді, це найбільша програма такого плану, що стосується країн, які є сусідами ЄС», - зауважила Дженні Лундмарк.

Під час конференції слово мають експерти Рахункової палати, юристи, представники органів місцевого самоврядування. Обговорюють питання щодо статусу та основних повноважень Рахункової палати як вищого органу аудиту, зокрема - щодо здійснення контролю за використанням бюджетних коштів, наданих на виконання повноважень місцевими державними адміністраціями та на реалізацію делегованих повноважень органами місцевого самоврядування по доходах і видатках.

Крім того, учасники обговорюють проблемні питання регіонів у сфері публічних фінансів та шляхи зміцнення фінансово-бюджетної дисципліни тощо.

Захід відбувається з нагоди 25-річчя Рахункової палати.