Налаштування
Шрифт:
Колір:
Фото:

У спорткомплексі «Вимпел» у Балаклії почали монтувати фасадні системи

У спорткомплексі «Вимпел» у Балаклії почали монтувати фасадні системи

Основною інноваційною технологією на цьому об’єкті буде сучасне енергоефективне теплопостачання з використанням теплових насосів.

Хід робіт у Балаклійському районному дитячо-юнацькому спортивно-оздоровчому комплексі 16 вересня оглянув директор Департаменту капітального будівництва ХОДА Сергій Жуков.

Реконструкція спорткомплексу відбувається у межах Програми Президента України Володимира Зеленського «Велике будівництво». Наразі виконуються роботи зі скління фасаду, з монтажу підсистем і основного фасаду.

«Роботи проходять згідно з графіком. Термін реалізації першого пускового комплексу встановлено до кінця поточного року – це виконання робіт у будівлі Палацу спорту з плавальним басейном. Враховуючи те, що об’єкт потрібно здати вже цього року, ми робимо акцент на упорядкуванні. Перед тим, як здійснити фінішне упорядкування, буде перекладено всі інженерні мережі: тепло, вода, каналізація тощо», - сказав Сергій Жуков.

Зокрема, по чаші басейну завершені демонтажні роботи, зроблено тинькування стін, також у чаші виконуються роботи щодо фінішного чистового оброблення під плитку. Окрім цього, здійснюються роботи з електропостачання, вентиляції.

«Основною інноваційною технологією на цьому об’єкті буде теплопостачання: шляхом комбінованої подачі тепла через систему центрального теплопостачання та з використанням теплових насосів. Тобто це буде дуже енергоефективний та сучасний метод подачі тепла до об’єкта», - зазначив директор Департаменту капітального будівництва Харківської ОДА.

Головний інженер генпідрядної організації Сергій Базалєєв теж розповів, які інноваційні технології запроваджено у новому комплексі.

«Вентиляція тут буде особлива. Інноваційне обладнання в підвальній частині буде і вентиляцією, і кондиціонуванням, і опаленням. Це буде одна система, тобто будуть застосовуватися так звані теплові насоси. Це енергоощадна технологія, яка фінансово є вигіднішою, ніж звичайне опалення. Таких проєктів дуже мало в Україні – це один з перших», - зауважив Сергій Базалєєв.

Також він наголосив, що приблизно за два тижні розпочнуть облицьовувати басейн, сантехнічні приміщення та інше. Загалом на день на об’єкті працюють 70 працівників.

Як зазначив голова Ізюмської районної державної адміністрації Степан Масельський, на реконструкцію чекали понад 10 років. Сам проєкт розробили ще 4 роки тому, протягом цього періоду його подавали на фінансування під різні програми, зокрема - під програму Європейського інвестиційного банку та регіонального фонду розвитку.

«Нарешті цей об'єкт потрапив під програму Президента України Володимира Зеленського "Велике будівництво". Відтепер тут з’являться нові роздягальні та душові, сучасні приміщення і поле для занять ігровими видами спорту: баскетболом, волейболом, футболом, мініфутболом. Під час другого етапу реконструкції зроблять боксерську і фітнес-залу», - додав Степан Масельський.

Окрім цього, до будівлі буде прибудовано ліфт для малорухомих груп населення, а також забезпечено всі принципи інклюзії: душові кабіни й санвузли, роздягальні тощо.

Місцева жителька Вікторія Дащенко з нетерпінням чекає на відкриття басейну, адже дуже хотіла б зайнятися плаванням.

«Ми давно чекали на відкриття цього важливого соціального об’єкта для нашої громади. Оскільки вже понад 10 років басейн не працює, всі жителі раді його реконструкції. Адже першочергово його зможуть відвідувати наші діти та онуки», - сказала Вікторія Дащенко.

Думку Вікторії розділяє Світлана, яка приїхала в Балаклію до своєї родини. Жінка зазначає, що нині навчати плавання свого 4-річного онука Даню може лише на місцевій річці. А з відкриттям басейну з’явиться можливість всебічного розвитку дитини.

«Дуже важливий об’єкт, який потрібен і дітям, і дорослим. Можна буде відвідувати басейн з онуком, до того ж йому дуже подобається футбол, на який ми хотіли б ходити, коли відкриється комплекс. Кожного дня спостерігаємо, як іде будівництво. Робота дійсно кипить», - поділилася враженнями Світлана.

11-річний Ваня Білоус живе неподалік спорткомплексу і мріє ходити туди на плавання та волейбол.

«Ми зараз із друзями займаємося спортом на турніках і ходимо на легку атлетику. Але я дуже сильно хотів би відвідувати басейн, адже спорт корисний для здоров’я. Ще вкрай цікаво спостерігати за будівництвом: нещодавно змінювали труби, постійно їздять машини з різними будматеріалами», - розповів Іван.