Налаштування
Шрифт:
Колір:
Фото:

На Харківщині проходить перший Всеукраїнський форум для представників молодіжних рад

На Харківщині проходить перший Всеукраїнський форум для представників молодіжних рад

У відкритті форуму 3 серпня взяв участь заступник голови Харківської ОДА Роман Семенуха.

Він привітав учасників цього заходу, які приїхали в Харківську область з усіх куточків України, та побажав їм плідної співпраці. 

Перший в історії країни Всеукраїнський форум для представників молодіжних рад триватиме три дні. Захід має на меті створити реальні умови для впливу рішень молоді на політичне життя в державі, а також обміну досвідом у діяльності молодіжних організацій. 

Як зазначила заступниця Міністра молоді та спорту України Марина Попатенко, інституалізація молодіжних рад у країні стала можливою завдяки Закону України «Про основні засади молодіжної політики», який набрав чинності у травні цього року. 

«Визначення і визнання «молодіжної ради» як головного інструменту участі молоді у прийнятті рішень є дійсно важливим у долученні молодих людей до розвитку своєї громади. Воно починається сьогодні, починається разом з вами», - звернулася до присутніх Марина Попатенко. 

Роман Семенуха також нагадав, що законодавство визначає створення молодіжної ради у кожній територіальній громаді. 

«Процес створення молодіжних рад на Харківщині триває. Зокрема, із 56 ТГ Харківщини молодіжні ради існують у 17 громадах і ще в п’яти відбувається створення ініціативних груп. Безумовно, цей процес має бути завершено. Тож сьогоднішній захід дасть можливість людського спілкування та обміну досвідом між представниками молодіжних рад усієї країни», - сказав Роман Семенуха. 

Всеукраїнський форум об’єднав більше ста представників молодіжних рад різного рівня з усієї країни, зазначив голова громадської організації «Українська асоціація молодіжних рад» Володимир Сонько. Він також підкреслив значимість молодіжних рад у суспільстві. 

«Молодіжні ради потрібні нам – молодим людям, щоб впливати на рішення, які приймаються органами місцевого самоврядування та органом державної влади. А для влади молодіжні ради є очима, завдяки яким вони бачитимуть та розумітимуть, як краще розвивати громаду, місто, регіон, що потрібно молоді», - розповів Володимир Сонько. 

Він зазначив, що під час проведення Всеукраїнського форуму для представників молодіжних рад його учасники зможуть обмінятися досвідом у впровадженні заходів, які дозволять розвивати громади. Також тут проведуть панельні дискусії щодо ролі молодіжних рад у суспільстві, представникам рад розкажуть, як залучати кошти в громади та розвивати свої організації, навчать правильно складати нормативно-правові документи. 

Крім того під час відкриття заходу відбулося підписання меморандуму про співпрацю між Українською асоціацією молодіжних рад та Національною радою місцевих молодіжних рад Молдови. Представник Молдовської сторони Дмитро Журавель підкреслив, що спільними зусиллями буде легше виробити та застосувати правильні рішення для подолання проблем, які є спільними у молоді різних країн. 

Довідка. Організаторами першого Всеукраїнського форуму для представників молодіжних рад виступили Міністерство молоді та спорту України спільно з управлінням у справах молоді та спорту Харківської ОДА, громадською організацією «Українська асоціація молодіжних рад» у партнерстві з громадською організацією «Молодіжна платформа» за підтримки Дитячого фонду ООН (ЮНІСЕФ) в Україні.