Налаштування
Шрифт:
Колір:
Фото:

У «Бузку» відкриються виставки живопису

У «Бузку» відкриються виставки живопису

Експозиції Вікторії Хаустової «Worlds.Beautiful.Side» та Ганни Філенко «На вівтарі Табіті» можна подивитись до 7 вересня.

Вікторія Хаустова народилася у 1973 р. у м. Харкові. Закінчила Харківський національний економічний університет. Свою подальшу професійну кар’єру пов’язала з наукою та освітою. На цей час працює у Науково-дослідному центрі індустріальних проблем розвитку Національної академії наук України та Харківському національному університеті будівництва та архітектури, є докторкою економічних наук, професоркою, редакторкою двох наукових журналів економічного профілю.

На виставці «Worlds.Beautiful.Side» представлено роботи, що створені протягом останніх 10 років та виконані переважно в техніці олійного живопису. Також представлено низку робіт у нових техніках абстрактного живопису – флюїд-арт (живопис рідким акрилом), Alcohol Ink (спиртовими чорнилами), епоксидною смолою.

Серед сюжетів, що найбільше близькі авторці – види природи, морський та міський пейзажі, жіночий фігуратив. Найбільш у живопису художницю приваблює форма, колір і світло.

В удосконалення навичок живопису Вікторія брала уроки у професійних художників, навчалася у студії Наталії Пустовіт (членкиня Національної спілки художників України). Брала участь у десяти колективних виставках. Її роботи знаходяться в приватних колекціях в Україні та за кордоном.

Ганна Філенко також не має художньої освіти і займатися живописом розпочала в зрілому віці. Виставка «На вівтарі Табіті» присвячена майстриням давнього світу. Це натюрморти та пейзажі, виконані олійними фарбами і  пов’язані в більшості з легендарним  містом-фортецею  скіфського часу – Гелоном, що існував  у VIII – III ст. до н. е. на території сучасної Котелевщини (Полтавська область).

У натюрмортах використано артефакти Більського городища (Гелону): ліпний посуд Західного міста, корчаги зі Східного міста, глеки, бронзовий казан, прясельця.

Табіті – та, котра підтримує буття, вогонь  в оселі – богиня домашнього затишку. Саме їй найбільше поклонялися гелонці. Незримою героїнею мальовничих творів авторки є  жінка-берегиня, захисниця й цілителька, невтомна трудівниця і майстриня, яка споконвіку обожнювала  красу і творила її повсякчас: чи  у вишуканій формі посуду, чи в пучечку зілля, у візерунку на килимі.

Теги