Налаштування
Шрифт:
Колір:
Фото:

#Наша_незалежність #Марафон_30: Харківська обласна філармонія як культурна перлина регіону

#Наша_незалежність #Марафон_30: Харківська обласна філармонія як культурна перлина регіону

За роки незалежності України Харківську філармонію було реконструйовано, завдяки чому в історичній будівлі з’явилися нові об’єкти.

У межах Всеукраїнського культурно-освітнього марафону «Наша незалежність», який присвячено 30-й річниці Незалежності України, варто згадати саме про Харківську філармонію, оскільки цей сучасний концертний комплекс є знаменитим своєю унікальною акустикою та історією.

У будівлі відбулося багато визначних подій у різні роки існування: візит Петра Чайковського - у 1893 році, гастролі Сергія Рахманінова 1911 року, а також звучання багатьох шедеврів класичної музики – знаменитих опер, балетів та симфоній, написаних видатними композиторами.

Саме за роки незалежності України у Харківській філармонії відбулася реконструкція:

- оновлено Велику залу, запроєктовану у 1885 році як повну копію знаменитого залу Палацу Тюїльрі у Франції;

- оновлено Органну залу;

- установлено найбільший в Україні концертний орган «Alexander Schuke» виробництва однойменної німецької компанії;

- оновлено Колонну залу;

- реконструйовано Паркетну залу.

Зараз цей пам’ятник архітектури має найсучасніші технічні можливості сцени для проведення, зокрема, балетних та оперних вистав з рухомими декораціями, а також різноманітних заходів високого рівня: національних виставок, модних показів, танцювальних марафонів, прийомів представників дипломатичних кіл, кінопоказів, драматичних вистав.

Зали Харківської філармонії  - це популярні локації для різних видів відео- та кіномистецтва, а також урочистих прийомів.

У концертах беруть участь як колективи Харківської філармонії (симфонічний оркестр, академічний хор ім. В. Палкіна, органіст та солісти), так і музиканти з різних країн світу.

Діяльність усього колективу філармонії сприяє розвитку українського суспільства та національної культури.

Наприклад, реалізовано важливі заходи:

- концерти за участю визначного українського класика Мирослава Скорика;

- виконано оперу «Наталка Полтавка» О. Щетинського (перша дія, друга дія);

- до 150-річчя від дня народження Лесі Українки підготовано фільм-концерт від колективу Харківської філармонії;

- концерт у межах Всеукраїнської акції «Музика просто неба» від Державного агентства України з питань мистецтв та мистецької освіти за підтримки Міністерства культури та інформаційної політики України в межах відзначення 30-ї річниці Незалежності України;

- постійні тематичні концерти до Дня Конституції та всіх державних свят.

Наразі директором Харківської філармонії є головний диригент Харківської філармонії, народний артист України, лауреат Міжнародного конкурсу ім. Вахтанга Жорданії Юрій Янко. У 2021 році з нагоди Дня Конституції України йому надали почесне звання «Народний артист України».