Налаштування
Шрифт:
Колір:
Фото:

#Наша_незалежність #Марафон_30: внесок Харківщини в розвиток незалежної України

#Наша_незалежність #Марафон_30: внесок Харківщини в розвиток незалежної України

Харківська область приєднується до Всеукраїнського культурно-освітнього марафону «Наша незалежність» у межах відзначення 30-ї річниці Незалежності України.

Нагадаємо через світлини про внесок Харківщини в розвиток країни і про зміни в регіоні, які відбулися після проголошення незалежності України за наведеними нижче векторами.

Власна армія – один з факторів незалежності країни, тому серед фотографій є присяга харківських військових, їхня підготовка, участь у миротворчих операціях тощо. Ще у ХХ столітті Харків став промисловим гігантом, а за часів незалежності цей потенціал використовувався задля забезпечення української армії технікою.

Більше фото дивіться тут.

Митниця. Харківська область – прикордонний регіон, тому частково на нього була покладена охорона державного кордону і захист економічних інтересів країни. Особливо цікавими є фотографії митних постів «Гоптівка» та «Чугунівка» у перші роки їхнього існування.

Більше фото - тут.

Банківська система – один з найрозвинутіших елементів господарського механізму, оскільки її реформування було розпочато раніше за інші сектори економіки, що визначалося ключовою роллю банків під час розв’язання завдань переходу до ринку. Зокрема, Харківське відділення Національного банку України на початку 2000-х рр. розробило Національну систему масових електронних платежів (НСМЕП), яка використовувала електронний чип високої якості захисту і стала альтернативою платіжним системам Visa i Mastercard. Розвитком НСМЕП сьогодні є Національна платіжна система «Простір», яка використовується НБУ. Також були представлені пам'ятні монети, присвячені Харкову. Їхня велика кількість підкреслює важливу роль Харківщини та її діячів у масштабах країни.

Документи, пов'язані з проголошенням незалежності. Серед них – копія проєкту Конституції України, який було винесено на голосування і 28 червня 1996 року схвалено Верховною Радою. На проєкті є підписи народних депутатів України, які брали участь у створенні її тексту. Написанню тексту Конституції допомагали у Харківській юридичній академії ім. Ярослава Мудрого. А також представлена Декларація про державний суверенітет України, підписана депутатами від Харківської області, які голосували за неї.

 

Фото пам'ятного знаку Соборності України, який встановили у 2001 році, та урочистостей у Харкові, пов’язаних з проголошенням незалежності України.