Налаштування
Шрифт:
Колір:
Фото:

Дії пацієнта, який прийшов до аптеки по «доступні ліки»

Дії пацієнта, який прийшов до аптеки по «доступні ліки»

З’ясувати, де знаходиться потрібна аптека, можна за номером 16-77.

Або перевірити на сайті НСЗУ на дашборді. Упізнати аптеку, яка відпускає «доступні ліки», легко за відповідною наліпкою.

«Необхідно мати при собі номер електронного рецепта та коду підтвердження. Тому візьміть із собою роздруковану лікарем інформаційну пам’ятку або випишіть потрібні номери на окремий аркуш», - радять у Національній службі здоров’я України.

Повідомте працівникові аптеки 16-значний номер е-рецепта. Продиктуйте усно, надайте роздруковану інформаційну пам’ятку або записку з виписаним на неї номером рецепта, покажіть екран свого телефону з відкритим смс-повідомленням.

Фармацевт запропонує наявні лікарські засоби на вибір: спочатку - безоплатні, а потім - з доплатою.

Далі потрібно переконатись:

- чи є в наявності саме те торговельне найменування лікарського засобу і виробництва, яке бажаєте отримати

- чи кількість лікарського засобу запропонована в повному обсязі

- чи буде доплата за обраний лікарський засіб і в якому розмірі

- якщо так, чи згоден пацієнт доплачувати таку суму?

Якщо відповідь на одне або декілька запитань, наведених вище, - «ні», то не слід називати або показувати фармацевту 4-значний код підтвердження.

Якщо все влаштовує, назвіть код підтвердження. Якщо необхідно, здійсніть доплату. Після цього фармацевтичний працівник накладає електронний підпис. Усе, рецепт погашено. Після цього ви отримуєте призначені ліки.

Якщо у цій аптеці немає саме того лікарського засобу, який потрібен, не слід називати код підтвердження рецепта. Зверніться до іншої аптеки. Або замовте той лікарський засіб, який відсутній в аптеці у момент звернення.

У НСЗУ нагадують: на сьогодні держава вже відшкодовує вартість ліків проти серцево-судинних захворювань (у т.ч. і профілактику інфарктів та інсультів), бронхіальної астми та цукрового діабету ІІ типу. Програма містить 293 лікарських засоби, 70 з яких пацієнти можуть отримати повністю безоплатно, інші - з доплатою. «Доступні ліки» можна отримати у понад 10 000 аптеках, які є партнерами НСЗУ.