Налаштування
Шрифт:
Колір:
Фото:

Представникам сільгосппідприємств та громад розповіли про протипожежні заходи

Представникам сільгосппідприємств та громад розповіли про протипожежні заходи

Цій темі було присвячено робочу нараду, яка відбулась 6 серпня в Харківській ОДА.

Участь у ній взяли представники департаментів облдержадміністрації, органів Державної служби з надзвичайних ситуацій, поліції та Держекоінспекції області.

Як наголосив директор Департаменту цивільного захисту Харківської ОДА Іван Сокол, метою зустрічі є проведення спільних дій щодо профілактики та недопущення пожежонебезпечної ситуації на полях та у лісових масивах області.

«Фахівці нашого департаменту нададуть вам усю можливу практичну чи методичну допомогу щодо питань цивільного захисту, - зазначив Іван Сокол. – Але представникам сільгосппідприємств та громад потрібно приділяти велику увагу питанням протипожежного захисту в місцях збирання, перероблення чи зберігання врожаю та інших природних зонах. Нерідко саме через дії або бездіяльність представників ваших підприємств виникають ці проблеми».

Заступник директора Департаменту агропромислового розвитку Харківської ОДА Андрій Ізмайлов звернувся до керівників громад та сільгосппідприємств з проханням у повному обсязі дотримуватися всіх приписів органів ДСНС. Зокрема, він наголосив на необхідності проведення ремонту збиральної техніки та укомплектування її справними первинними засобами пожежогасіння. За словами Андрія Ізмайлова, підприємствам слід забезпечити виконання заходів пожежної безпеки щодо підготовки хлібних полів – проводити оборювання.

«Сільгоспвиробникам слід привести у безпечний стан склади та токове господарство, провести поточні ремонти та доукомплектувати технічним обладнанням наявні пожежні автомобілі та пристосовану для пожежогасіння техніку. Також слід заборонити спалювання стерні, поживних залишків, розведення багать поблизу хлібних масивів та місць зберігання грубих кормів», - наголосив Андрій Ізмайлов.

За даним т.в.о. заступника начальника із запобігання надзвичайним ситуаціям ГУ Державної служби України з НС у Харківській області Сергія Колосовського, цього року на полях зернових культур, елеваторах, у зерноприймальних пунктах та інших місцях зберігання зернових культур сталось 19 пожеж. Також з початку року на території області виникло 50 пожеж у лісових масивах та 21 пожежа - у місцях зберігання твердих побутових відходів. Основними причинами пожеж в екосистемах та на сміттєзвалищах, за словами Сергія Колосовського, є необережне поводження з вогнем та занесення відкритого джерела вогню, тобто - людський фактор.

«Пожежні підрозділи займаються ліквідацією загорянь та вони не мають можливості відстежувати ймовірних підпалювачів. Тому хотілося б звернутися до керівників сільгосппідприємств та органів місцевого самоврядування з проханням допомагати у виявленні порушників. У разі доведення вини підпалювач має сплатити штраф – до 34 тис. грн, або навіть отримати реальний термін ув’язнення», - звернувся до присутніх Сергій Колосовський.

У виявленні пожеж на полях та в лісах залучені представники громадських організацій, наприклад - «Цивільний повітряний патруль». Голова організації Юрій Покусай розповідає, що літак цивільного патруля майже щодня фіксує загоряння в екосистемах області.

«У разі виявлення загоряння, відповідно до нашого алгоритму дій, льотчик - оператор безпосередньо передає інформацію до оперативно-диспетчерської служби ДСНС області. Також ми технічно спроможні виявити того, хто може бути причетним до підпалу – маємо можливості фото- та відеоапаратурою це зробити», - говорить Юрій Покусай.

Своєю чергою представниця Держекоінспекції у Харківській області Вікторія Бучнєва повідомила про залучення до охорони довкілля в громадах громадських інспекторів.   

«Вони будуть безпосередньо допомагати Держекоінспекції здійснювати оперативний контроль на території низки територіальних громад. На мою думку, ці інспектори можуть ефективно виявляти порушення», - говорить фахівчиня.

За словами Вікторії Бучнєвої, громадських інспекторів перед тим, як видати їм посвідчення, навчать складати протоколи та проведуть для них базовий курс щодо знання природоохоронного законодавства.