Налаштування
Шрифт:
Колір:
Фото:

Декларація з сімейним лікарем. Що потрібно знати пацієнту?

Декларація з сімейним лікарем. Що потрібно знати пацієнту?

Обирати сімейного лікаря, терапевта або педіатра можна абсолютно вільно, без прив’язки до місця реєстрації чи фактичного проживання.

«Юридичним підтвердженням такого волевиявлення пацієнта є укладена декларація. Зберігайте цей документ, - повідомляють у Національній службі здоров’я України. - Змінити сімейного лікаря можна у будь-який час, коли виникає така потреба. Для цього потрібно лише укласти декларацію з іншим лікарем. І попередня декларація деактивується автоматично».

Щоб укласти декларацію, при собі потрібно мати:

- оригінал паспорта або іншого документа, що посвідчують особу пацієнта та/або його законного представника;

- оригінал реєстраційного номера облікової картки платника податків (РНОКПП);

- свідоцтво про народження дитини, якщо подаєте декларацію про вибір лікаря-педіатра чи сімейного лікаря для дитини.

Детальніше про те, як правильно оформити декларацію і на що звернути увагу – тут

За дітей до 14 років декларацію з лікарем підписує один з батьків. А якщо дитині уже виповнилося 14 років і вона отримала паспорт, то підписати декларацію з педіатром чи сімейним лікарем вона може самостійно. Це закріплено в Основах законодавства про охорону здоров’я та у Наказі МОЗ №503. Детальніше про декларацію з лікарем для дитини можна прочитати тут

Відвідувати свого сімейного лікаря варто не лише зі скаргами на стан здоров’я, а й для профілактичних оглядів та консультацій. Проте декларація лишається чинною, незалежно від того, як часто пацієнт буває в лікаря.

А перелік підстав припинення дії декларації можна побачити тут

Знайти лікаря, з яким можна укласти декларацію, допоможе дашборд «Електронна карта місць надання первинної медичної допомоги». Тут міститься уся необхідна інформація про державні центри надання первинної медичної допомоги, приватні центри, а також лікарів-ФОП, які працюють за договором з НСЗУ.

Також можна зателефонувати до контакт-центру НСЗУ за безоплатним номером 16-77. Оператор контакт-центру допоможе знайти необхідну інформацію.

Теги