Налаштування
Шрифт:
Колір:
Фото:

Харківська область – серед лідерів за наповненням місцевих бюджетів

Харківська область – серед лідерів за наповненням місцевих бюджетів

Регіон входить до першої п’ятірки в рейтингу областей з частки власних доходів у загальному обсязі надходжень місцевих бюджетів. Вона складає 77,1% при середній по Україні 72,3%.

Про це повідомили в Департаменті економіки та міжнародних відносин Харківської ОДА.

«Економічна активність у громадах після тривалих карантинних обмежень поступово відновлюється. Упродовж січня-травня 2021 року зафіксовано динамічне зростання доходів місцевих бюджетів», - зазначили в департаменті.

Про це свідчать дані моніторингу реформи місцевого самоврядування та територіальної організації влади, проведеного Мінрегіоном. Значення більшості фінансових показників Харківщини у рейтингах областей є кращими, ніж середні по Україні.

«Так, Харківська область - у п’ятірці кращих та займає 4 сходинку в рейтингу областей з частки власних доходів у загальному обсязі надходжень місцевих бюджетів. Вона складає 77,1% при середній по Україні 72,3%. Цей показник говорить про те, що місцеві бюджети області демонструють високий рівень самодостатності й меншою мірою залежать від міжбюджетних трансфертів, ніж більшість областей України», - пояснили в Департаменті економіки та міжнародних відносин ОДА.

Власні надходження місцевих бюджетів на одного жителя області за 5 місяців 2021 року склали 3444,9 грн, що на 23,1% більше, ніж за аналогічний період 2020 року. Це на 1,9 відсоткових пункта вище, ніж середній приріст цього показника по Україні.

«Досить високими є показники, які демонструють рівень інвестиційної спрямованості місцевих бюджетів області. Так, капітальні видатки з бюджетів громад за 5 місяців поточного року склали у середньому 562,2 грн на 1 жителя при середньому значенні по Україні 418,9 грн. З цього можна зробити висновок, що громади області, навіть за складних умов, спричинених пандемією, знаходять можливості не зменшувати обсяг бюджетних інвестицій у розвиток територій», - наголосили в Департаменті економіки та міжнародних відносин Харківської ОДА.

З моніторингом можна ознайомитися тут.