Налаштування
Шрифт:
Колір:
Фото:

Будівництво Харківського обласного онкологічного центру – проєкт всеукраїнського масштабу. Айна Тимчук

Будівництво Харківського обласного онкологічного центру – проєкт всеукраїнського масштабу. Айна Тимчук

Новий онкологічний центр у Харкові зводять у межах Програми Президента Володимира Зеленського «Велике будівництво».

«Для нас будівництво онкоцентру – пріоритет, адже важливість проєкту для жителів Харківщини важко переоцінити. Це буде сучасний опорний заклад, який прийматиме пацієнтів не лише Харківщини, а й сусідніх областей. Будівництво центру було анонсовано ще у 2018 році, але тільки зараз розпочали активні будівельні роботи. Наразі готовність каркасу першої черги, тобто всіх залізобетонних конструкцій, становить приблизно 45%»,  - зазначила голова Харківської ОДА Айна Тимчук.

Роботи проводять у секціях А, Б, В першої черги будівництва. Зокрема, триває монтаж залізобетонних конструкцій, будівельники вже завершили встановлення колон першого ярусу.

«Наразі здійснюють постачання конструкцій колон другого ярусу, і наступного тижня вже плануємо розпочати їхній монтаж. Що стосується колон першого ярусу – триває монтаж плит, ригелів, і вже всі колони першого ярусу встановлено», - зазначив заступник голови Харківської ОДА Михайло Харнам.

Згідно з планом генпідрядник до кінця вересня має закінчити каркас першої черги будівництва, тобто будуть готові колони другого ярусу, а також перекриття всіх 4 поверхів.

«Тривають роботи зі встановлення діафрагми та влаштування монолітних ділянок. Їх заливають у три етапи, зараз пройдено перший етап, далі ще в два етапи будуть заливати підпірні стіни, а потім виконуватимуть зворотну засипку» - наголосив заступник голови Харківської ОДА.

Окрім цього, на будівництві ведуться роботи з влаштування кисневої і трансформаторної підстанцій, а також котельні. Так, для кисневої підстанції вже залито плиту з підготовки до фундаментних блоків, проходить армування каркасу, а потім встановлюватимуть опалубку і проведуть заливку монолітних стін.

«На сьогодні на об’єкті виконують роботи з будівництва трансформаторної підстанції та з будівництва котельні. Там є буронабивні палі, каркас. Тобто підготовчі роботи щодо цих двох об’єктів виконано, і зараз уже йде повноцінна робота», - сказав Михайло Харнам.

Начальник загального відділу ведення технагляду Департаменту капітального будівництва Харківської ОДА Василь Воробець розповів, що в котельні тривають роботи з гідроізоляції, а після цього здійснять зворотну засипку.

«Найголовніше – це до дощів закінчити роботи, пов’язані із землею. Зробити гідроізоляцію нижніх поверхів фундаменту онкоцентру. Також нещодавно в лабораторії виконали перевірку колон, яку вони успішно пройшли. Колони витримають усі навантаження, тому розпочинаємо монтувати ригелі 1-2 ярусів секції В. Усе йде в плановому режимі», - повідомив Василь Воробець.