Налаштування
Шрифт:
Колір:
Фото:

В ОДА обговорили виконання мовного закону з театральними установами області

В ОДА обговорили виконання мовного закону з театральними установами області

21 липня у Департаменті культури і туризму Харківської обласної державної адміністрації відбулась робоча нарада з представниками театрально-концертних закладів.

Учасники зустрічі обговорили виконання статей Закону України «Про забезпечення функціонування української мови як державної», якою унормовано застосування державної мови у галузі культури. Зокрема, необхідність здійснювати державною мовою супровід театральних вистав, проведення мистецьких виставок, туристичне та екскурсійне обслуговування, кінематографічну та мистецьку діяльність, випуск інформативної продукції.

Департамент культури і туризму ОДА спрямує відповідні звернення до Харківської обласної державної адміністрації та Харківської обласної ради щодо виділення коштів на придбання екранів та іншого обладнання, що будуть транслювати переклад авторських лексичних, синтаксичних та фразеологічних конструкцій, які використовуються мовою оригіналів для драматургічних рішень у мистецьких продуктах. Додаткове екранне обладнання, зокрема, надасть можливостей для створення рухливого рядка для синхронізації перекладу.

Відповідний пункт вже передбачений у Програмі розвитку культури, туризму та охорони нерухомої культурної спадщини Харківської області на 2019 – 2023 роки, затвердженої рішенням обласної ради  від 6 грудня 2018 року № 822-VІI (зі змінами).

Так, під час наради керівництво Харківського академічного російського драматичного театру імені О.С. Пушкіна повідомило, що екрани, які будуть транслювати переклад вистав, будуть закуплені та встановлені вже найближчим часом. Кошти для встановлення обладнання театр має.

«Практика перекладу державною мовою за допомогою субтитрів під час театральної вистави, її звукового перекладу чи в інший прикладний спосіб є звичною у театрах Європи, - взявши слово під час наради, зазначила директорка Харківського державного академічного драматичного українського театру ім. Т.Г. Шевченка Маргарита Сакаян. - Ми готові запровадити її, але для практичної реалізації потрібні додаткові кошти».

Підбиваючи підсумки наради, директорка Департаменту культури і туризму облдержадміністрації Людмила Терещенко висловила впевненість, що Харківська обласна державна адміністрація, Харківська обласна рада підтримають ініціативу Департаменту культури і туризму, і театрально-концертні заклади Харківської області забезпечать функціонування і застосування державної мови у галузі культури.