Налаштування
Шрифт:
Колір:
Фото:

На річці Уди прибрали вже близько 50 тонн сміття

На річці Уди прибрали вже близько 50 тонн сміття

Питання очищення річки від сміття та запобігання подальшому засміченню розглянули 7 липня під час наради за участю екоактивістів.

Для обговорення питання у Департаменті захисту довкілля та природокористування Харківської ОДА зібралися представники облдержадміністрації та Харківської міської ради, представники Регіонального офісу водних ресурсів та екоінспекції, а також представники громадських об’єднань.

«Нам необхідно розробити план дій для того, щоб швидше ліквідувати ситуацію, яка склалася на річці Уди, та подумати, як організувати роботу на всіх річках Харківської області для запобігання подібним ситуаціям», - зазначив в.о директора Департаменту захисту довкілля та природокористування Харківської ОДА Андрій Нерета.

Він також відзначив, що волонтери, які наразі займаються очищенням річки від сміття, роблять надзвичайно важливу справу. Водночас питання потрібно вирішувати глобально.

Сьогодні Департамент захисту довкілля та природокористування ОДА надає активістам допомогу у прибиранні річки, до роботи залучені водолази та техніка.

Як розповів організатор екоакції «Чисті Уди» Артем Приходько, у річці в районах селищ Бабаї та Хорошеве накопичилося три острівці зі сміття.

«Перший острів ми поки залишили як пробку, щоб все, що припливає з Харкова, осідало там. Прибрали другий острів - звідти дістали 25 тонн сміття. Зараз займаємось очищенням третього острівця, найбільшого. Він складає 170 метрів», - зазначає Артем Приходько.

На третьому острівці вже прибрали 70 метрів річки: дістали 15 т деревини, 6 т скла та 2,5 т пластику. Все сміття відсортували та відправили на перероблення. Деревина поки що залишається на березі. Чимало серед сміття медичних відходів, говорить екоактивіст. За його підрахунками, непотріб у річці Уди накопичувався протягом 20 років.

«Наше завдання - закінчити цей третій острів і розпочати перший. Закінчити все ми плануємо до середини серпня - з допомогою, яку зараз нам надає Департамент захисту довкілля Харківської ОДА - з водолазами та технікою. Коли ми все приберемо, залишиться основне завдання – запобігти створенню нових островів», - додав екоактивіст.

Серед заходів, які планують активісти після очищення ріки, – встановити уловлювачі сміттєвих накопичень перед переливною дамбою, розчистити береги річки від аварійних дерев та висадити нові дерева для покращення прибережної зони.

Нагадаємо, за дорученням голови Харківської ОДА Айни Тимчук в.о. директору Департаменту захисту довкілля та природокористування Харківської ОДА разом з екоактивістами оглянув місця забруднення річки Уди. За підсумками виїзної наради було прийнято рішення організувати роботу водолазів та необхідної техніки задля швидшого очищення річки від сміття.

Теги