Налаштування
Шрифт:
Колір:
Фото:

З 2 липня на пункті пропуску «Гоптівка» проведено 3,5 тисячі експрес-тестів на COVID-19. Айна Тимчук

З 2 липня на пункті пропуску «Гоптівка» проведено 3,5 тисячі експрес-тестів на COVID-19. Айна Тимчук

Голова Харківської ОДА повідомила, що наразі всі питання, пов’язані з тестуванням громадян, які перетинають державний кордон, - відпрацьовані.

«Загалом, починаючи з 00 годин 2 липня станом на 11 годину 5 липня кордон на пункті пропуску «Гоптівка» перетнули понад 6 тисяч громадян. З них 3466 – пройшли тестування на визначення антигену коронавірусу SARS-CoV-2. Понад 2000 громадян встановили при перетині кордону застосунок «Дій вдома» та відправилися на 14-денну самоізоляцію. Для проведення тестів на території пункту пропуску організовано чотири пункти експрес-тестування, в кожному з яких працює кілька лаборантів. Наразі цього достатньо, щоб не виникало черг і затримок. При необхідності кількість фахівців, які проводять аналізи, буде збільшено», - зазначила Айна Тимчук.

Тестування на кордоні, відповідно до Постанови КМУ, не проходять діти до 12 років, водії транзитних транспортних засобів та представники дипломатичного корпусу. 2-4 липня через «Гоптівку» пройшло 643 людини з цих категорій громадян.

Нагадаємо, згідно зі змінами до Постанови КМУ щодо запровадження обмежувальних протиепідемічних заходів, з 2 липня усім, хто прибуває до України з Індії, Великої Британії, Ірландії, Російської Федерації або Португалії, необхідно проходити тестування на визначення антигену коронавірусу SARS-CoV-2 – безпосередньо у пункті перетину державного кордону. Пов’язано це з тим, що у цих країнах наразі розповсюджується дельта-штам вірусу.

Питання організації тестування були відпрацьовані під час засідання регіональної комісії з питань техногенно-екологічної безпеки та надзвичайних ситуацій, яка пройшла 1 липня під керівництвом Айни Тимчук.

Також за дорученням голови Харківської ОДА розроблено графік чергування на пункті пропуску «Гоптівка» її заступників – для допомоги у розв'язанні можливих питань та організації роботи у такий спосіб, щоб тестування проводилося швидко і у комфортних для людей умовах.

Поряд з пунктами тестування облаштовані палатки для відпочинку та безоплатна питна вода. Цілодобово на місці чергує швидка та представники ДСНС.