Налаштування
Шрифт:
Колір:
Фото:

Для придбання житла дітям-сиротам області з держбюджету виділено більш ніж 35,5 млн грн

Для придбання житла дітям-сиротам області з держбюджету виділено більш ніж 35,5 млн грн

Освоєння субвенції дозволить придбати житло для дитячих будинків сімейного типу, а також виплатити грошову компенсацію певній частині дітей-сиріт та дітей, позбавлених батьківського піклування.

Як зазначила начальниця Служби у справах дітей Харківської ОДА Ольга Шевченко, механізм використання субвенції затверджено постановою Кабінету Міністрів України від 26 травня 2021 року № 615. З новацій, які передбачені постановою – можливість отримання компенсації для придбання житла особам старше 23 років.

«Закладено норму, згідно з якою, якщо по цій категорії особа стала на облік, коли була дитиною-сиротою, але не отримала житло, можлива компенсація навіть після досягнення нею 35 років», - розповіла Ольга Шевченко.

В цілому, дані по цій категорії осіб збирають органи місцевого самоврядування. Після цього сільські, селищні та міські ради дають пропозиції до відповідної регіональної комісії при Харківській ОДА. Тут пропозиції збирають та оброблюють дані. Враховуючи категорії громадян, граничну вартість та інші дані, складаються відповідні списки. Наприклад: для осіб віком від 16 до 23 років за рахунок субвенції виплачується 100 % граничної вартості житла; від 23 до 35 років - 70 % граничної вартості житла; старше 35 років - 30 % граничної вартості житла. Решта відсотків може бути сплачена за рахунок коштів місцевих бюджетів, особистих коштів особи, благодійних надходжень від юридичних і фізичних осіб, з інших джерел, не заборонених законодавством. Згідно з постановою за компенсовані кошти особа повинна придбати житло протягом року.

Так, у минулому році 53 дитини отримали грошову компенсацію для придбання житла, також були придбані житлові приміщення для 2 дитячих будинків сімейного типу (Дергачівського та Чугуївського районів). Ольга Шевченко зазначає, що сьогодні Харківщина є лідером із забезпечення прав дітей-сиріт та дітей, позбавлених батьківської опіки, та сподівається, що цього року за бюджетні кошти нове житло також придбають дитячі будинки сімейного типу.