Налаштування
Шрифт:
Колір:
Фото:

В Україні впровадять міжнародну сертифікацію навичок володіння комп’ютером

В Україні впровадять міжнародну сертифікацію навичок володіння комп’ютером

Про це повідомляють у Міністерстві цифрової трансформації.

ICDL - це сертифікація, що дозволяє людям засвідчити свої навички роботи з комп'ютером за міжнародним стандартом, пояснюють у міністерстві.

ЮНЕСКО виділяє ICDL як приклад міжнародної рамки компетенцій.

Якість і репутація ICDL ґрунтуються на понад 20-річному досвіді надання сертифікаційних програм. 

Сертифікація ICDL доступна в понад 100 країнах. 

Це мережа з понад 20 000 тестових центрів, що забезпечує більш ніж 70 млн сертифікаційних тестів для 16 млн людей у всьому світі.

Сертифікація містить теоретичні та практичні завдання. Наприклад, при складанні тесту можливі такі завдання, як забронювати онлайн столик у ресторані або скопіювати речення з будь-якого сайту про науку, створити і відправити лист електронною поштою.

ICDL-сертифікат потрібен у разі вступу до вишів у багатьох країнах, при працевлаштуванні до приватних компаній, для навчання та сертифікації цифрових навичок державних службовців.

Україна є учасником програми ECDL/ICDL з 2003 року. В Україні діє мережа тестових центрів, в яких можна пройти сертифікацію. 

«Ми підтримуємо ініціативу та підписали меморандум з Українською асоціацією фахівців інформаційних технологій, що є представником ICDL в Україні, - говорять у Мінцифри. - Буде створена цифрова навчальна система з 22 модулів, які охоплюють усі необхідні цифрові компетентності, згідно з європейським баченням».

Завдяки підтримці ініціативи Мінцифри матеріали за модулем «Український цифровий громадянин» будуть доступні безкоштовно.

Тренувальне онлайн-тестування за модулем «Український цифровий громадянин» буде імплементовано на порталі «Дія.Цифрова освіта». 

«Крім того, ми домовились сприяти розвитку цифрових компетентностей державних службовців, педагогічних працівників, працівників медичної сфери, безробітних для підвищення можливостей працевлаштування», - додають у міністерстві.

Довідка. В Європі ICDL раніше був відомий як ECDL (European Computer Driver Licence) з моменту запуску в 1997 році до 2019 року, коли був запущений новий бренд ICDL Identity, який офіційно об'єднав ECDL та ICDL. 

ICDL і ECDL ніколи не відрізнялись за змістом, назва ECDL використовувалась для країн Європи, з географічної точки зору, а ICDL - для всіх інших країн світу.

ECDL/ICDL як стандарт комп'ютерної грамотності визнаний Європейською комісією, ЮНЕСКО, Радою європейських професійних інформаційних товариств, Європейським товариством інформатики, міністерствами освіти різних країн.

Теги