Налаштування
Шрифт:
Колір:
Фото:

Уперше за 50 років Україна розпочинає масштабну комплексну реформу лісової галузі

Уперше за 50 років Україна розпочинає масштабну комплексну реформу лісової галузі

На форумі «Україна 30. Екологія» Міністр захисту довкілля та природних ресурсів України Роман Абрамовський презентував концепцію реформування та розвитку лісового господарства.

«Розмір площ українських лісів посідає одне з останніх місць у Європі та становить близько 16% території. Аби дізнатися точну інформацію про їх кількість, видовий склад, обсяг деревини по кожній з досліджуваних ділянок - ми проведемо національну інвентаризацію лісів та екстраполюємо ці дані на всі лісові ресурси України. Це є усталеною європейською практикою проведення інвентаризації. Однак варто не забувати і про розвиток та збереження біорізноманіття, пралісів, природно-заповідного фонду, червонокнижних видів тварин та рослин, які у більшості випадків мешкають у лісах, про 100 000 працівників лісового господарства та галузі деревооброблення. Лісова сфера давно потребує масштабної реформи, яка докорінно змінить систему управління лісами, запровадить кращі європейські практики та зробить галузь прозорою», - зазначив Роман Абрамовський.

У процесі реформування  лісового господарства Міндовкілля враховує всі аспекти - екологічні та економічні. Адже в Україні збереглось не тільки близько 90 000 га пралісів, але і багато інших цінних старих лісів. Від них критично залежить збереження біорізноманіття.

Заходи у цьому напрямку прописані у проєкті Державної стратегії управління лісами до 2035 року. Документ наразі проходить процедуру погодження у органів влади. Він передбачає:

- розділення функцій Держлісагентства;

- адаптацію лісів до зміни клімату;

- збереження біорізноманіття;

- збільшення лісистості;

- запобігання пожежам;

- цифрову трансформацію лісової галузі.

При цьому вже зроблено низку кроків, зокрема: 

1. Україна відмовилась від суцільного вирубування у Карпатах та запровадила охоронні зони для рідкісних видів при проведенні вирубування. Торік уряд заборонив суцільне санітарне вирубування у найбільш цінних природних лісах Карпат.

2. Міндовкілля працює над наданням статусу природно-заповідного фонду найбільш цінним лісам – у 2020 році отримали погодження на створення двох національних парків на більш ніж 30 000 га лісів і у планах - продовжувати цю роботу.

3. Україна вперше проведе повноцінну інвентаризацію лісів. Національна інвентаризація лісів за останній рік пройшла шлях від ідеї до прийнятого закону та порядку проведення і вже стартувала в цьому році.

4. Втілюються заходи для покращення матеріально-технічного забезпечення підприємств. Це дозволить  зробити управління лісовими ресурсами ще більш сталим і відійти від суцільного до вибіркового вирубування.

«Для цього ми звернулися до Мінфіну, аби зменшити відрахування чистого прибутку лісових господарств до загального фонду державного бюджету», - розповів Роман Абрамовський.

5. Вагома увага приділяється боротьбі з лісовими пожежами, аби не повторити торішній досвід, коли Україна втратила велику площу лісів. Розроблено Стратегію запобігання лісовим пожежам, яка вже частково впроваджується у життя - на сьогодні держпідприємства лісової галузі постійно забезпечуються новим обладнанням, технікою для протипожежного спостереження за лісами, для оперативного виявлення та запобігання пожежам.

Теги