Налаштування
Шрифт:
Колір:
Фото:

Антон Деньгуб зустрівся з Надзвичайним і Повноважним Послом Королівства Норвегія в Україні

Антон Деньгуб зустрівся з Надзвичайним і Повноважним Послом Королівства Норвегія в Україні

Захід відбувся 3 червня в Харківській ОДА.

Заступник голови облдержадміністрації та Ерік Сведал обговорили питання співпраці Харківщини й Норвегії в галузях відновлювальної енергетики, економіки та торгівлі, сільського господарства, а також спільну роботу в культурних та гуманітарних місіях.

Антон Деньгуб привітав дипломата від імені голови Харківської ОДА Айни Тимчук та зазначив, що відносини між нашими країнами мають давню історію та потенціал для подальшого розвитку. Він назвав Норвегію взірцем успішного економічного та соціального розвитку, що сприяє підвищенню добробуту громадян та комфорту їхнього життя.

«Цей досвід є корисним і важливим для Харківщини. Ми також вдячні вам за ту допомогу й співпрацю, яка вже була надана Норвегією, та готові співпрацювати у різних напрямках. Зокрема, це стосується роботи з перепідготовки та соціальної адаптації військовослужбовців, розвитку зеленої енергетики, співпраці в агропромисловому комплексі, а також у сфері охорони здоров’я», - наголосив Антон Деньгуб.

Надзвичайний і Повноважний Посол Королівства Норвегія в Україні наголосив, що його країна завжди підтримувала Україну на шляху до євроінтеграції та має чітку позицію щодо територіальної цілісності України і її суверенітету. Саме тому Норвегія співпрацює з Україною в галузях охорони здоров’я та освіти, а також розвиває сфери правосуддя та пенітенціарної системи. Також партнери надають гуманітарну допомогу населенню України, яке постраждало від війни на сході держави.   

Говорячи про економічні відносини й співпрацю в економічній галузі, Ерік Сведал підкреслив, що дві країни мають великий потенціал у майбутньому. Також він відзначив, що вже зараз норвезькі компанії присутні на енергетичному ринку України і є найбільшими інвесторами в галузях вітряної та сонячної енергетики. Значним є експорт до України  морепродуктів з Норвегії.

У межах візиту на Харківщину делегація Норвегії відвідає новий центр розмінування у Мерефі, а також жіночу колонію, де відбувається реалізація пілотного проєкту від NORLAU (норвезької консультативної команди експертів з питань верховенства права в Україні).

Окрім зазначених питань, представники Харківщини також запропонували європейським колегам співпрацю в сферах машинобудування та енергетики, а також у галузях сільського господарства й легкої промисловості. Зокрема, було запропоновано розглянути можливість експортування до Норвегії швейної продукції харківських підприємств.