Налаштування
Шрифт:
Колір:
Фото:

У Держенергоефективності презентували інструменти фінансування «зелених» проєктів для громад

У Держенергоефективності презентували інструменти фінансування «зелених» проєктів для громад

Серед них - «зелені» гранти, «зелені» облігації, «теплі» кредити, державні програми та фонди тощо.

«Український ринок «зеленого» фінансування величезний і оцінюється експертами IFC у понад 70 млрд доларів США до 2030 року. Ці кошти можуть і мають надійти в економіку України, кожної громади, а це вже робочі місця і поповнення бюджету. Таким чином, ми інвестуємо в нашу енергетичну безпеку, в енергетичну незалежність», - пояснив т.в.о. голови Держенергоефективності Костянтин Гура під час вебінару «Якісне фінансування проєктів є запорукою заможної громади».

За його словами, наразі розроблено 5-річну програму, яка передбачає «теплі кредити для населення, але, крім цього, й розширення заходів підтримки на інші сектори: бюджетну сферу, транспорт, біоенергетику. Також планується компенсація частини відсотків або тіла кредитів залежно від заходу.

«Ми розраховуємо на те, що уряд підтримає цю програму, і її буде профінансовано. Чому це важливо? Тому що подібні програми мають суттєвий мультиплікативний ефект на економіку. До прикладу, лише за програмою «теплих» кредитів кожна гривня, яку ми витратили з бюджету, генерує додатково 2,7 грн інвестицій. Це не проїдання бюджету, а розвиток економіки», - пояснив Костянтин Гура.

Окрім цього, Держенергоефективності разом з партнерами працює над запуском ринку «зелених» облігацій. З 1 липня 2021 року набирає чинності розроблений за участю агентства відповідний закон, готується підзаконна база.

«Паралельно ми шукаємо міста-партнери для роботи над випуском «зелених» облігацій. Сьогодні важливо надати експертну та консультативну підтримку емітентам, у тому числі муніципалітетам у підготовці якісних техніко-економічних обґрунтувань для проєктів та розглянути можливість реалізації декількох пілотних проєктів з випуску «зелених» облігацій», - пояснив начальник Управління інструментів стимулювання Держенергоефективності Андрій Фролов.