Налаштування
Шрифт:
Колір:
Фото:

Проєкти місцевих громад з покращення умов проживання ВПО профінансує Європейський інвестиційний банк

Проєкти місцевих громад з покращення умов проживання ВПО профінансує Європейський інвестиційний банк

Онлайн-конференція, присвячена питанням підготовки та реалізації проєктів Нової кредитної програми з відновлення України, відбулася 31 травня.

Захід пройшов під головуванням заступника голови Харківської ОДА Михайла Харнама за участю керівників профільних департаментів та представників громад Харківщини.

Михайло Харнам зазначив, що нова програма, по суті, є продовженням проєкту, який діяв у східних областях України з 2015 року і багато територіальних громад брали в ньому участь. Законодавча база програми ще буде проходити ратифікацію у Верховній Раді України, але європейські партнери просять органи місцевої влади вже сьогодні починати готувати відповідні проєкти.

«Усі ваші проєкти повинні бути орієнтовані на поліпшення умов проживання на території громад внутрішньо переміщених осіб. Документи будуть віддані в Мінрегіон. Ми готові сприяти місцевим органам влади та департаментам районів, які можуть готувати проєкти, й просимо підійти до їх підготовки з усією серйозністю й дотриманням зазначених термінів», - звернувся до представників громад Михайло Харнам.

За словами директора Департаменту капітального будівництва Харківської ОДА Сергія Жукова, нова програма з відновлення України передбачає й нові критерії. Так, у громадах можуть не тільки реконструювати будівлі, а й починати їх будівництво. Проєкти повинні реалізовуватися у співфінансуванні з місцевими бюджетами, а їх вартість може коливатися від 1 до 5 млн євро.

«При підготовці проєктів акценти повинні ставиться на поліпшенні умов життя в громадах внутрішньо переміщених осіб. Це може бути будівництво, модернізація, реконструкція шкіл, лікарень, будинків культури. Також передбачено реконструкцію доріг, мостів й господарської інфраструктури. Можливе придбання необхідного обладнання для шкіл та лікарень», - розповів про критерії проєктів Сергій Жуков.

Також за умовами донорів проєкти повинні бути комплексними, тобто містити повне оснащення й капітальний ремонт будівель, що допоможе внутрішньо переміщеним особам адаптуватися до нових умов життя.