Налаштування
Шрифт:
Колір:
Фото:

Захисні споруди та укриття області можуть розмістити майже 3 млн осіб

Захисні споруди та укриття області можуть розмістити майже 3 млн осіб

Про це повідомила голова Харківської ОДА Айна Тимчук.

Питання готовності регіонів до реагування на можливі надзвичайні ситуації в умовах ускладнення воєнно-політичної обстановки розглянули у ході Державної комісії з питань ТЕБ та НС.

Засідання комісії відбулось 14 травня під головуванням Віцепрем’єр-міністра України Олексія Чернишова.

Розповідаючи про ситуацію на Харківщині, голова обласної державної адміністрації Айна Тимчук повідомила, що в області уточнені плани реагування на надзвичайні ситуації, плани евакуації населення, плани на особливий період, утворені мобільні оперативні групи для роботи в умовах підвищеної готовності до реагування на надзвичайні ситуації.

«Служби цивільного захисту переведені в режим підвищеної готовності, організована підготовка захисних споруд для укриття населення. Загалом в області підготовлено 1118 захисних споруд цивільного захисту. Серед них - 415 сховищ, 703 протирадіаційні укриття, а також споруди подвійного призначення та найпростіші укриття. Загалом усі типи укриттів області можуть розмістити 2 млн 993 тисячі осіб», - уточнила голова Харківської ОДА.

Також вона повідомила про готовність до виконання завдань Харківського гарнізону ДСНС.

«У гарнізоні щоденно несуть службу 480 чоловік особового складу та 136 одиниць техніки. У резерві знаходяться 418 чоловік особового складу та 121 одиниця техніки. У разі ускладнення оперативної обстановки в регіоні протягом двох годин додатково можуть бути залучені близько 2000 співробітників ДСНС», - зазначила Айна Тимчук.

Говорячи про готовність інфраструктурних об’єктів працювати у надзвичайних умовах, голова ОДА зазначила, що в районах та містах області вжито заходів для забезпечення безперебійного функціонування обʼєктів ЖКГ, енергетики, дорожнього господарства.

Так, у разі припинення електропостачання на об’єктах комунального господарства в наявності автономні джерела електропостачання. АК «Харківобленерго» має аварійний запас необхідних матеріалів, аварійні бригади поставлені на цілодобове чергування. При виникненні надзвичайних ситуацій можуть бути залучені 229 бригад з особовим складом 1460 чол. та 497 од. техніки.

Також виконуються всі необхідні заходи для підтримки режимів газопостачання. При необхідності залучення додаткових бригад загальна чисельність у службах аварійно відновлювальних робіт буде перевищувати 1000 осіб.

«Налагоджена взаємодія між диспетчерськими службами Департаменту цивільного захисту, Департаменту ЖКГ та ПЕК обласної адміністрації, Головного управління ДСНС України у Харківській області та органами місцевого самоврядування», - зауважила Айна Тимчук.

Вона також повідомила, що «Планом створення ліжкового фонду у складі обласної служби медицини катастроф на випадок виникнення надзвичайної ситуації техногенного або природного характеру» передбачено розгортання 4514 ліжок на базі 45 закладів. Крім того, розроблені «Розрахунки І та ІІ етапів розгортання оперативних ліжок у закладах охорони здоров’я міста Харкова і Харківської області на випадок виникнення надзвичайних ситуацій та особливий період для надання медичної допомоги населенню та військовослужбовцям регіону». Зокрема, на І етапі  розгортається 1223 ліжка, на ІІ– 6808 ліжок.

Також голова Харківської ОДА зазначила, що у випадку надзвичайної ситуації обласний центр служби крові спроможний здійснювати заготівлю, перероблення, зберігання та забезпечення госпітальної бази кров’ю та її препаратами в необхідному обсязі.