Аграрії Харківщини ярими зерновими та зернобобовими культурами засіяли 217,8 тис. га
Це становить 49% прогнозних площ. Такі дані станом на 6 травня надали у Департаменті агропромислового розвитку ОДА.
«Надмірне зволоження верхнього шару ґрунту в окремих районах області ускладнювало роботи для завершення посіву ранніх зернових та сівби технічних культур, - повідомляють у департаменті. - Господарства області протягом I-ї декади травня продовжували посів ярих зернових та зернобобових культур, вносили добрива, готували ґрунт під посів пізніх с/г культур. Під час дощу роботи в полі припинялися».
Зокрема, станом на 6 травня посіяно по культурах:
- ярий ячмінь – 119,2 тис. га (95% до прогнозу);
- горох – 20,2 тис. га (98%);
- яра пшениця – 4,9 тис. га (83%);
- овес – 5,5 тис. га (89%);
- кукурудза на зерно – 64,5 тис. га (24%);
- гречка – 1,9 тис. га (31%);
- просо – 1,4 тис. га (12%).
Також сільгосппідприємства області провели посів технічних культур:
- соняшнику – 123,6 тис. га (22%);
- цукрових буряків – 2,8 тис. га (75%);
- сої – 1,5 тис. га (7%).
Проведено підживлення озимих зернових культур азотними добривами на площі 563,3 тис. га, або 94% до прогнозу.
«Дощі на початку I-ї декади травня сприяли поповненню вологозапасів під озимими культурами та ярими зерновими. Водночас прохолодна погода дещо стримувала розвиток ранніх ярих культур», - додають у департаменті.
Озимі культури продовжують вегетацію та перебувають у фазі весняного кущення. Стан рослин добрий, висота їх становила 13 - 20 см, а сформована кількість стебел на 1кв.м коливалася в межах від 590 до 815.
Наразі 87,9% посівів озимих зернових культур перебувають переважно у задовільному та доброму стані, решта 12% мають слабкий та зріджений стан, 0,05% посівів загинули (внаслідок весняних заморозків).