Налаштування
Шрифт:
Колір:
Фото:

33 громади області вже подали попередні заявки на підключення до оптичного інтернету

33 громади області вже подали попередні заявки на підключення до оптичного інтернету

Подача заявок на участь у проєкті «Інтернет-субвенція» офіційно стартує з травня.

Наразі понад половини населення Харківщини не мають змоги користуватися швидкісним інтернетом. Єдина можливість доступу до світової мережі для цих людей – це мобільний та радіоінтернет. А дехто і взагалі не має змоги підключитися до всесвітньої «павутини».

«Потрібно розуміти, що у тих громадах, які не можуть користуватися фіксованим швидкісним інтернетом на Харківщині, – сотні соціальних об’єктів: школи, лікарні, ЦНАПи тощо. Особливо в ситуації з пандемією, коли більшість послуг люди мають отримувати онлайн, дистанційно навчатись і взагалі спілкуватися інтернетом, ненадійний зв'язок ставатиме на заваді планам. Тож у громадах мають потурбуватися про своїх жителів і дати можливість людям мати якісний зв'язок з використанням сучасних технологій», - зазначає заступник голови Харківської обласної державної адміністрації Антон Деньгуб.

До 33 громад на Харківщині, які вже подали попередні заявки, входять 294 населених пункти та 809 соціальних об’єктів.

До речі, Міністерство цифрової трансформації розробило типовий договір, обов’язковими умовами якого є користування інтернетом, що з’явився в межах проєкту, зі швидкістю 100 Мбіт/с без абонплати для кожного закладу соціальної інфраструктури до 31 грудня 2022 року.

Після офіційного оголошення старту подати заявку на участь у проєкті необхідно у 10-денний термін. Мінцифри очікує, що загалом підключення до оптичного інтернету розпочнуться у серпні.

Довідка. Для реалізації проєкту «Інтернет-субвенція» у державному бюджеті на 2021 рік передбачено 500 млн гривень. У планах Міністерства цифрової трансформації – вперше підключити до оптичного інтернету 1 мільйон українців, які позбавлені його сьогодні. Це щонайменше 3 тисячі українських сіл та понад 6 тисяч навчальних, медичних та культурних закладів.

Участь у проєкті можуть брати виключно ті населені пункти, де відсутній хоча б один оптичний провайдер. Можливість доступу до мобільного інтернету, ваймаксу чи якоїсь з «мідних» технологій (наприклад, інтернету по телефонній лінії) до уваги не береться. І такі села можуть сподіватись на допомогу держави.

На сьогодні понад 3 мільйонів українців досі залишаються без доступу до швидкісного фіксованого інтернету.