Налаштування
Шрифт:
Колір:
Фото:

84 вчителі початкових класів Харківщини пройшли другий етап сертифікації

84 вчителі початкових класів Харківщини пройшли другий етап сертифікації

Про це повідомляють в управлінні Державної служби якості освіти в Харківській області.

23 квітня закінчився другий етап сертифікації – самооцінювання вчителями власної педагогічної майстерності.

У другому етапі оцінювання взяли участь 84 вчителі закладів загальної середньої освіти регіону.

За інформацією начальниці управління Державної служби якості освіти у Харківській області Світлани Вольянської, всі вони допущені до третього етапу − вивчення практичного досвіду роботи.

«Сертифікація – це можливість підвищити власну педагогічну майстерність та мотивація для безперервного професійного розвитку. Більшість учителів початкових класів Харківської області, які успішно пройшли другий етап сертифікації, мають вищу та першу кваліфікаційну категорії (67 %) і працюють у школі понад десять років (78 %). 43 % педагогів навчають дітей у сільських школах», − відзначила Світлана Вольянська.

Третій етап сертифікації – вивчення практичного досвіду роботи відбудеться у період з 20 вересня по 12 листопада 2021 року. Наразі Державна служба якості освіти працює над удосконаленням та внесенням змін до методики експертного оцінювання професійних компетентностей учасників сертифікації шляхом вивчення їх практичного досвіду роботи.

Необхідність таких змін зумовлена прийняттям нового професійного стандарту за професіями «Вчитель початкових класів закладу загальної середньої освіти», «Вчитель закладу загальної середньої освіти», «Вчитель з початкової освіти (з дипломом молодшого спеціаліста)», а також особливостями організації освітнього процесу в умовах карантинних обмежень.

«Запорукою якісного процесу сертифікації педагогів є також доброчесна та професійна робота висококваліфікованих експертів, які будуть залучатися до вивчення практичного досвіду освітян. Управління Державної служби якості освіти у Харківській області працює над формуванням саме такої команди експертів, у тому числі залучаючи учителів, які в минулих роках уже пройшли сертифікацію, та організовує їх навчання в онлайн-режимі», − підкреслила Світлана Вольянська.

Довідка. Державна служба якості освіти України спільно з Міністерством освіти і науки України та Українським центром оцінювання якості освіти третій рік поспіль реалізують пілотний проєкт із сертифікації педагогічних працівників.

За інформацією Державної служби якості освіти України, у 2021 році 1171 учитель допущений до участі в третьому етапі сертифікації.

Сертифікація – це оцінювання професійних компетентностей учителів. Метою її є виявлення та заохочення педагогічних працівників з високим рівнем педагогічної майстерності, які володіють методиками компетентнісного навчання і новими освітніми технологіями та сприяють їх поширенню.

Педагоги, які успішно пройшли сертифікацію, отримають 20% надбавку до заробітної плати. Успішне проходження сертифікації зараховується як проходження чергової/позачергової атестації педагогічним працівником, а також є підставою для надання йому відповідної кваліфікаційної категорії та педагогічного звання.