Налаштування
Шрифт:
Колір:
Фото:

Звернення голови Харківської ОДА Айни Тимчук до 35 роковин Чорнобильської трагедії

Звернення голови Харківської ОДА Айни Тимчук до 35 роковин Чорнобильської трагедії

Дорогі жителі Харківщини!

У цей день, 35 років тому, сталася подія, визначальна не тільки для історії нашої країни. Катастрофа планетарного масштабу, яка поставила під загрозу життя та здоров’я мільйонів людей, змусила людство переглянути своє ставлення до надважливих питань екології та атомної енергетики.

Сьогодні неможливо точно сказати, скільки життів забрала Чорнобильська катастрофа. Адже йдеться не лише про тих, хто загинув від опромінення при гасінні пожежі або від впливу радіації пізніше. Радіоактивні речовини розповсюдилися величезною територією і могли позначитись на житті та здоров’ї сотень тисяч людей.

Водночас Чорнобильська катастрофа стала символом людяності та героїзму.

Ліквідатори наслідків катастрофи є уособленням усього найкращого, що може бути в людях. Тисячі наших земляків були залучені до ліквідації наслідків катастрофи і працювали у Чорнобильській зоні у найважливіший період. Їх самовідданість та жертовність не допустили розширення катастрофи.

Сьогодні ми з глибокою шаною вклоняємося тим, хто боровся з наслідками аварії на Чорнобильській АЕС, та схиляємо голови перед світлою пам’яттю героїв, які ціною власного життя врятували світ від загрози радіації.

Я щиро дякую пожежникам та військовим, інженерам та лікарям, людям багатьох інших професій, які в екстремальних умовах зробили все можливе й неможливе для того, щоб сьогодні ми мали змогу жити на нашій українській землі.

Цей подвиг не буде забутий ніколи.

Адже Чорнобиль – це ще й гучне нагадування про те, чому важлива демократія. Про те, до яких наслідків призводить існування тоталітарних режимів, побудованих на брехні та зневазі до людей, режимів, не контрольованих народом.

Пам’ятаємо це заради майбутнього прийдешніх поколінь.