Налаштування
Шрифт:
Колір:
Фото:

Створено Консультативну раду з питань забезпечення прав і свобод захисників України

Створено Консультативну раду з питань забезпечення прав і свобод захисників України

Про це повідомляють у Міністерстві у справах ветеранів.

Консультативна рада з питань забезпечення прав і свобод захисників України здійснюватиме моніторинг стану забезпечення додержання гарантій захисту прав осіб, які відстоювали засади демократії, права та свободи людини під час Революції Гідності, захисників України та готуватиме пропозицій щодо удосконалення законодавства в цьому напрямку.

«Починаючи з 2014 року, статус учасників бойових дій отримали понад 400 тис. осіб. Ветеранами війни є військовослужбовці та правоохоронці, які захищали суверенітет, територіальну цілісність і незалежність України та сьогодні продовжують нести службу. Це створює додаткову потребу в посиленні координації між відомствами для дієвого захисту їхніх прав», - зазначив заступник Міністра у справах ветеранів України Олексій Ілляшенко.

Голова ради Альона Вербицька зазначила, що цей орган займатиметься встановленням справедливості, особливо щодо захисників-добровольців, які через прогалини в законодавстві нині фактично мають нести відповідальність за свою громадянську позицію.

«У 2014 році тисячі громадян, зокрема, у складі добровольчих формувань, пішли захищати свою державу. Деякі з них потрапили під кримінальні провадження, оскільки наше законодавство не було пристосоване до нових викликів», - зазначила Альона Вербицька.

«У період з 2015 року за вторинною правовою допомогою звернулися понад 38 тис. учасників бойових дій. Значно розширили права ветеранів війни внесені у 2017 році зміни до законодавства про безоплатну правову допомогу. Проте сьогодні важливо посилити роботу в напрямку профілактики правопорушень. Також ми будемо пропонувати додати пункт, який дозволить безоплатну правову допомогу отримувати родинам загиблих воїнів, а також зниклих безвісти якомога раніше, не чекаючи на отримання офіційного статусу і посвідчення», - зазначив Олексій Ілляшенко.

Він також нагадав, що Мінветеранів працює над створенням Інституту Уповноваженого у справах ветеранів (Ветеранського омбудсмана), значна робота ведеться щодо вивчення міжнародного досвіду в цьому напрямку та адаптації його в українські реалії.